Hopp til innhold

Får 140.000 etter Facebook-dom

En skole i Luleå ville si opp rektoren etter at han la ut bilder på Facebook. Nå må de betale 164.000 svenske kroner i erstatning.

Anders Karlsson

Anders Karlsson er en aktiv bruker av sosiale medier. Det mistet han jobben for.

Foto: Nils Eklund / SR

Noen lettkledde Facebook-bilder og grupper med «sex» i navnet var nok. 20. juli 2009 mistet Anders Karlsson jobben som rektor ved Norrlands Entreprenörsgymnasium i Luleå.

– Vi kan ikke ta hensyn til deg som privatperson, vi må tenke på skolen som et varemerke, sa de til meg.

Det sier Karlsson til Sveriges Radio.

Nå har Luleå Tingsrätt bestemt at oppsigelsen var ugyldig, og at Karlsson har krav på 164.291 svenske kroner (140.000 norske kroner) i oppreising.

– Helt uskyldige bilder

Anders Karlsson

Dette er et av bildene som lå på Karlsson sin Facebook-side.

Foto: Privat

Karlsson ble sagt opp etter at han la ut bilder av seg selv i bar overkropp på Facebook. Han var også medlem i flere grupper som hadde «sex» i navnet.

– De het ting som «50 reasons to have sex» eller «Etter sex: Kos». Jeg husker ikke en gang alle gruppene, sier den oppsagte rektoren.

Ifølge svensk media førte bildene til at flere foreldre tok kontakt med skolen. De krevde at bildene måtte fjernes, og at rektoren gikk av.

Selv syntes Karlsson av bildene var helt uskyldige, og så ingen grunn til at de skulle fjernes.

– Nei, jeg er en åpen person, og dette er helt uskyldig.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Skadet skolens rykte

Ledelsen ved Norrlands Entreprenörsgymnasium mente derimot at bildene var usømmelige, og sa opp rektoren på dagen.

Lars Bäckström

Lars Bäckström er advokat for Norrlands Entreprenörsgymnasium.

Foto: Almega Personal

– Karlsson har selv valgt å gå ut offentlige med bildene, og derfor må han ta konsekvensene av det, sier Lars Bäckström til NRK.no

Slik forklarer advokat Bäckström hvorfor Entreprenörsgymnasiet valgte å la rektoren gå. Han har representert skolen i rettsaken mot Karlsson.

– Vi frykter at rektorens oppførsel har skadet skolen, og det kan vi ikke godta.

Norrlands Entreprenörsgymnasium er en privat skole med rundt 90 elever. Derfor mener advokaten at det er ekstra viktig hvordan skolen framstår.

– Elever kommer uansett til å gå i den offentlige skolen, men de må aktivt velge en privatskole. Derfor kan vi ikke han en rektor som påvirker foreldrenes syn på skolen i en negativ retning.

Han sier at det foreløpig ikke er klart om skolen kommer til å vedta erstatningen, selv om de mener at den er feilaktig.

Første Facebook-dom

Hanna Aase

Hanna Aase synes ikke det er problematisk at folk er private på Facebook.

Foto: Toveis Media

Dommen er den første i Sverige hvor bevisføringen i all hovedsak har vært knyttet til bruken av Facebook.

Hanna Aase driver firmaet Toveis Media, og mener det ikke er overraskende at skolen tapte saken.

– Arbeidsgivere må akseptere at folk har andre interesser enn det de gjør på jobb.

Hun har ikke hørt om lignende saker tidligere, og tror det er ganske unikt at Karlsson ble sagt opp på grunn av Facebook.

– Det hender nok at jobbsøkere havner bak i køen på grunn av ting de gjør på Facebook, men jeg tror at også det vil skje i mindre grad i fremtiden. I fremtiden kommer arbeidsgivere i større grad til å forstå at man har et privatliv også.

Aase mener at firmaer hvor de ansatte er åpne på Facebook styrker firmaene. Blant annet er det lettere å identifisere seg med personene som jobber der når man vet hvordan de har det privat. På den måten ungår man også ubehagelige overraskelser.

– Hvis en mann liker å gå i kvinneklær er det bedre at han viser bilder av det på Facebook enn at det henger som et skjelett i skapet som kan komme fram på et dårlig tidspunkt.

Har du fått problemer etter å ha lagt ut bilder på Facebook?

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.