Hopp til innhold

Disse møter MS Nordnorge ved reisens slutt

Barnekor, heksebål og soldater; alle vil være med på den siste delen av «Hurtigruten – minutt for minutt».

Hurtigruten MS Nordnorge, Bodø

En armada av småbåter har fulgt MS Nordnorge på turen fra Bergen. Bildet er fra Rønvikfjellet ved Bodø.

Foto: Rune Breimo

– Vi er det siste stoppet på reisen, så vi bør klare å ha det beste oppmøtet når reisen med Hurtigruten er over. Når de kommer hit vil et barnekor på 100 barn ønske dem velkommen, det blir også korps og voksenkor som underholder.

Linda B. Randal

Linda Beate Randa håper at fjernsynspublikummet følger Hurtigruten helt til den klapper til kai i Kirkenes.

Foto: flickr

Slik beskriver Linda Beate Randal begynnelsen for slutten for maratonsendingen fra Hurtigruten. Hun er ordfører (Ap) i Sør-Varanger kommune, det siste stedet Hurtigruten legger til kai.

Langs hele kysten har folk møtt fram for å hilse MS Nordnorge på sin vei mot Kirkenes. Derfor håper Randal at hun kan gi både fjernsynsseere og fremmøtte en verdig avslutning på 136 timer med fjernsyn.

– Vi har også planlagt at soldater fra Garnisonen i Sør-Varanger skal stå langs land for å hilse alle velkommen. Vi har ikke like mye holmer og slikt her i nord som det dere har rundt Oslo, men noen steder kan de i alle fall stå.

Les også:

Samferdselsministeren avslutter det hele

Randal forteller at kommunen ikke var forberedt på alt engasjementet som har blitt tent i byer og tettsteder langs Hurtigrutens seilingsled.

– Det viser bare hvor viktig Hurtigruten er for hele Norge, sier hun.

Derfor ønsker hun selv å ta imot de mange passasjerene som kommer reisende. Ifølge ordføreren skal også samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa være tilstede.

– Kleppa skulle egentlig vært på et møte i Vadsø, men nå håper vi at hun kommer til Kirkenes for å markere avslutningen.

Les også:

Selv om all oppstussen langs kysten ikke minner mye om folks hverdag, tror ikke Randal at de reisende er skuffet.

– De må føle at de har vunnet det store reiselotteriet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Dette planlegges de andre stedene hvor MS Nordnorge legger til:

Berlevåg, ankomst 22:30:
– Ved innseiling til Berlevåg står magedansgruppa Arctic Hips på ene moloen og Berlevåg Hornmusikk på den andre. Det sier ordfører Janne Andreassen (Ap).

– Når MS Nordnorge legger til kai står også Berlevåg Mannssangforening klare til å ta imot de reisende, sier hun.

Båtsfjord, ankomst 00:30
Ordfører i Båtsfjord, Gunn Marit Nilsen, har dessverre ikke vært tilgjengelig for NRK.no

Rolf Einar, vardø kommune

Rolf Einar Mortensen tar imot Hurtigruten i Vardø.

Foto: Vardø kommune

Vardø, ankomst 03:45:
– Vi tenker å sende to hekser med fly til Båtsfjord, hvor de kan gå på Hurtigruta. Dermed kan de fortelle om Vardø og hekseprosessen som skjedde der til turistene, sier ordfører Rolf Einar Mortensen (Ap).

– Når Nordnorge kommer til Vardø står damekoret klare, utkledd som hekser. Laget fra Yukigassen og herrekoret i kommunen kommer også, sier ordføreren.

Ved MS Nordnorges innseiling til Vardø kai skal kommunen tenne to varder på moler utenfor kaia. Disse skal minne om hekseprosessen som skjedde i kommunen.

Selv om Nordnorge kommer til byen midt på natten, frykter ikke ordføreren at tidspunktet skal skremme vekk ivrige vardøværinger.

– Vi er riv ruskende gale her, så det er nok mange som møter opp.

Ordføreren kommer også til å overlevere Vardøs kommunevåpen til Hurtigruten, med håp om at kommunevåpenet fraktes til Hurtigrutemuseet i Stokmarknes. Han oppfordrer også alle andre kommuner med anløpshavner for Hurtigruten å gjøre det samme.

Vadsø, ankomst 07:30:
Ordfører i Vadsø, Svein Dragnes, har dessverre ikke vært tilgjengelig for NRK.no

Hva synes du om alt som skjer i havnene hvor MS Nordnorge legger til land?

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober