Hopp til innhold

– Kjenner kulden komme krypende

Asbjørn Slettemark leser helst iskalde fjellbøker i solsteken. Her er Lydverket-programlederens tips til sommerlektyre.

Lydverkets Asbjørn Slettemark.

Lydverkets Asbjørn Slettemark anbefaler en isnende spennende ekspedisjonsbok.

Foto: Tom Øverlie/P3.no

I NRK.nos serie hvor NRK-profiler anbefaler sommerbøker, har turen kommet til Lydverkets Asbjørn Slettemark.

No Way Down: Life and Death on K2 av Graham Bowley

No Way Down: Life and Death on K2 av Graham Bowley.

Foto: Penguin Books

Boktips: No Way Down: Life And Death On K2 av Graham Bowley.

- Jeg liker godt å lese iskalde fjellbøker om sommeren, og No Way Down er en av de beste jeg har lest innenfor sjangeren. Man kjenner virkelig kulden komme krypende, selv om man sitter i solsteiken på stranden, forteller programlederen til NRK.no.

LES OGSÅ: Cecilie Skog nede fra K2

Om norske Cecilie Skog

Slettemark forteller at boken gjorde inntrykk på mange plan.

- K2 er verdens nest høyeste fjell, men mye mer avansert og farligere å klatre enn Mount Everest, så når det først går galt, går det alvorlig galt, sier han.

Boken handler i stor grad om norske Cecilie Skog, Rolf Bae og deres to klatrepartnere.

Rolf Bae og Cecilie Skog

Avdøde Rolf Bae og Cecilie Skog.

Foto: Marius Harlem / NRK

- Det er interessant og rørende å lese om nordmenns historie sett fra en objektiv amerikaners øyne. Vi er så vant til at norske journalister skriver pompøst hyllende eller overdrevet kritisk om nordmenns bragder i utlandet, men No Way Down gir et sobert og sterkt bilde av hva både nordmennene og de andre gikk gjennom på K2 for tre år siden. Heroisk, tragisk og dramatisk, mener Slettemark.

Rolf Bae omkom under denne K2-ekspedisjonen.

K2

Det fryktede fjellet K2.

Foto: SCANPIX

NETT-TV: Ut i naturen med Cecilie Skog

- Utrolig god research

No Way Down er skrevet av New York Times-journalist Graham Bowley.

- Han tar med oss rett inn i dramatikken rundt denne tragiske K2-sesongen i august 2008. Det er en utrolig godt researchet og skrevet bok, forklarer musikkjournalisten.

- Dersom noen tror Cecilie Skog bare er «hun fra Skal Vi Danse», bør de lese No Way Down. På toppen av det hele er boken spennende som en velkomponert thriller, med et ekstra gåsehudnivå fordi du vet at dette har skjedd, forteller Asbjørn Slettemark til NRK.no.

LES OGSÅ: Rolf Bae mistet livet på K2.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober