Hopp til innhold

Paven stenger «skandalekloster»

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Denne videoen ble for sterk kost for katolikkenes overhode. Eks-strippernonnen viste for mye hud, munkene ble anklaget for homoseksualitet, og klosteret solgte økologisk mat. Nå har Pave Benedikt XVI sagt stopp.

Et 500 år gammelt Roma-kloster er stengt, og et tjuetalls munker og nonner er omplassert til andre klostre i Italia, skriver den britiske avisa The Telegraph.

Paven beordret et apostolisk besøk - en kirkelig etterforsker - etter en rekke brudd på kirkens regler ved klosteret Santa Croce in Gerusalemmme, eller Det hellige kors i Jerusalem.

Les også: Godtar kondom i visse tilfeller

Den mest iøynefallende er nonnen Anna Nobili, en eksstripper som nå kaller seg ballerina for Gud. I 2009 lot hun seg filme mens hun danset ekstatisk for Herren, men hun spant så fort at alle de frammøtte i realiteten fikk et seksminutters truseshow, der strippestangen var byttet ut med et krusifiks.

Den apostolske besøkeren rapporterte også om tvilsom oppførsel og mangel på moralsk disiplin, en formulering Kirken oftest benytter når det er snakk om homoseksualitet - en synd i den katolske kirke.

Flere hellige relikvier

Klosteret er blant byens eldste, og inneholder hellige relikvier som torner fra Jesu tornekrans, en splint fra Jesu kors og et ben fra fingeren til tvileren Thomas.

Les også: Paven fordømmer blasfemi-dødsdom

Klosteret har de senere år søkt offentlighetens lys, med en rekke PR-stunt og kjendisfrierier, og de klarte å lokke Madonna til et kort besøk i 2008, heller ikke det noe heldig i Kirkens øyne.

Gavebutikken som solgte syltetøy, honning og økologiske grønnsaker dyrket av munkene, falt heller ikke i den apostolske besøkerens smak.

Siste spikeren i korset var trolig den døgnåpne limousintjenesten, knyttet til et luksushotell munkene drev.

– Livsstilen uforenlig med munkeliv

Det endte som det måtte. Rappoorten ble sendt til den romerske kurie, Vatikanstatens statsforvaltning, som konkluderte med en stengeordre.

Les også: Forlating for syndene på Ipad

– Klosteret har økonomiske misligheter, og munkene har gjort seg skyldige i brudd på kirkens liturgi, sier Ciro Benedettini, talsmann for Vatikanstaten.

– De har hatt en livsstil som er uforenlig med det som ventes av munker. Og det er svært sjelden at Paven beordrer stenging, sier han videre, ifølge the Guardian.

Les også: Vatikanet beklager prevensjonstabbe

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober