Hopp til innhold

Vil ikke love bokavtale

Kulturminister Anniken Huitfeldt vil ikke love å videreføre bokavtalen som blant annet innebærer fastpris på nye norske bøker.

Anniken Huitfeldt

Bokavtalen som regulerer priser og flere andre forhold ved salg av bøker går mot slutten, og om den blir videreført eller ikke er usikkert – også etter debatten på Lillehammer i dag.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Det var stort engasjement da sentrale personer i norsk kulturliv i dag stilte til debatt om bokbransjens fremtid under litteraturfestivalen på Lillehammer.

Alle ville høre hva kulturministeren hadde å si om Bokavtalens fremtid og forslaget om en ny, norsk boklov. Men Huitfeldt sto på sitt og nektet å trekke noen konklusjoner.

«Politikersvar»

– Det viktigste nå er å få mer informasjon om hvordan fastprislover fungerer i andre land for å få et bedre beslutningsgrunnlag, sa Huitfeldt under debatten.

– Vi har allerede en rapport fra Telemarksforskning som sier at det ikke er sikkert at fastpris på bøker fungerer etter hensikten.

Kulturministerens utspill fikk debattleder Trond Andreassen, generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, til å reagere. Han ga klar beskjed om at han ikke var fornøyd med Huitfeldts «politikersvar».

Forlagssjef Geir Berdahl

Forlagssjef Geir Berdahl.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Forlagssjef i Oktober Geir Berdahl uttrykte også sin frustrasjon.

– Det var skuffende å høre på Huitfeldt i dag. Alle vet at fripris er en brutalisering av bokfeltet, sa han når Andreassen åpnet for spørsmål og kommentarer fra salen.

– Det er mulig at det er et politikersvar, men de fleste politiske beslutninger i Norge er kunnskapsbasert og bør være det. Vi trenger mer kunnskap før dette eventuelt kan formaliseres som en lov, sa kulturministeren.

Bred støtte for boklov

I februar foreslo leder for kulturkomiteen på Stortinget Gunn Karin Gjul (Ap) å erstatte dagens Bokavtale med en permanent boklov som skal hindre priskrig på bøker.

– Bokavtalen er en av bærebjelkene i norsk kulturpolitikk, men en boklov vil sikre mer stabilitet og forutsigbarhet for bransjen, sa hun til Dagbladet.

Både Den norske Forfatterforening, Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen var positive til Gjuls forslag.

«Forleggere som argumenterer ensidig mot fastprisen burde ta en telefon til Sveriges Författarförbund og forhøre seg om en alminnelig forfatters inntekter i friprislandet Sverige», skrev DnF-leder Anne Oterholm i et debattinnlegg.

Både Sverige og Danmark har et friprissystem.

Gjul ønsker dessuten å se på mulighetene for å regulere eierskapet i bokbransjen slik at de store forlagene ikke blir for mektige.

– Det største pokerfjeset jeg noensinne har sett

NRKs bokanmelder Knut Hoem var til stede under debatten.

– Det interessante er at Olemic Thommessen fra Høyre satt ved siden av kulturministeren, og han fremsto mye mer glad i både boklov og fastpris enn det hun gjorde, sier Hoem.

– Hun satt der med det største pokerfjeset jeg har sett i hele mitt liv.

Thommessen, som er kulturpolitisk talsmann for Høyre, mener en boklov må diskuteres nøye, men er ikke avvisende til fortsatt fastpris på bøker.

– Spørsmålet er selvfølgelig hva bokloven skal inneholde, men det er absolutt interessant å se på det som en alternativ vei videre, sa han til NRK etter debatten.

Norsk Litteraturfestival 2011

Anniken Huitfeldt møtte noen av bransjens mest sentrale aktører i debatten «En boklov for Norge – hvordan?» på Lillehammer i dag.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Les mer om Norsk Litteraturfestival på NRK.no/litteratur!

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober