Hopp til innhold

Prestisjepris til «Forbrytelsen»

Både «Mad Men», «Glee» og «Boardwalk Empire» måtte se seg slått. «Forbrytelsen» var beste utenlandske serie på britisk fjernsyn i 2010.

Forbrytelsen

Sarah Lunds ullgenser var et lett gjennnkjennelig varemerke i «Forbrytelsen».

Foto: Tine Harden/FR

– Vi satt og så de nominerte, og alt vi så var Sofie Gråbøl og Søren Malling løpende rundt i regntøy. Da tenkte vi at det ikke gikk.

Det sa Sofie Gråbøl, bedre kjent av mange som visekriminalkommissær Sarah Lund ved Politigården i København, etter søndagens prisutdeling

Den ullgenser-kledde stjernen har bergtatt TV-seere over hele Norden med sitt skuespill. Nå har også den britiske seerskaren lagt sin elsk på skuespillerinnen.

20 dager i november

«Forbrytelsen» har tidligere vært nominert til Emmy-utdelingen uten å få uttelling. På søndag kunne Gråbøl heve masken som viser at hun har vunnet British Academy Television Awards' (BAFTA) pris for beste utenlandske TV-serie.

Se hele takketalen her.

Seriens første sesong går over 20 episoder, og dekker en mordetterforsking i løpet av 20 novemberdager i København.

Under innspillingen fikk skuespillerne bare vite hva som skulle skje i neste episode, slik at heller ikke de visste hvem som var morderen.

Se seriens hjemmeside på NRK.no

To millioner dansker

Over to millioner dansker så siste episode av serien da den ble sendt i 2007. Selv om dette var trofaste seere, var ikke alle like fornøyde.

Serien ble beskyldt for å ha for mange løse tråder, noe dramasjefen i Danmarks Radio, Ingolf Gabold, ikke tok seg nær av.

– TV-seerne er romantiske og gammeldagse. De lider av en kolonihavementalitet som ikke stemmer med virkeligheten.

Både danske og utenlandske TV-seere kan glede seg til september 2012. Da kommer nemlig den tredje sesongen av serien.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober