Hopp til innhold

Se Kornstad jazze opp Bellona

Saksofonisten Håkon Kornstad er vant med å spille på uvanlige steder. Tirsdag holdt han eksklusiv kontorkonsert på Bellona i Oslo.

Video "Kontorkonserten" med Håkon Kornstad

VIDEO: Tirsdag var en arbeidsdag utenom det vanlige for de ansatte i miljøstiftelsen Bellona. De fikk besøk av jazzmusikeren Håkon Kornstad.

– Jeg har faktisk spilt i kantina på Vinmonopolet, i en barnehage og på et eldresenter, sier Håkon Kornstad når vi spør om det blir uvant for ham å spille på et kontor.

Kontorkonsert med Håkon Kornstad

Kornstad behersker et vidt spekter av blåseinstrumenter. Her med en såkalt flutonette (tverrfløyte med munnstykke fra en klarinett).

Foto: Ana Leticia Sigvartsen

Tirsdag pakket saksofonisten ut instrumentene sine blant pc-er og printere på Bellona i Oslo og overrasket kontorfolket med en musikalsk opplevelse av de sjeldne.

Ikke nervøs

Kornstad var hovedattraksjonen denne uken i NRKs og MICs serie med kontorkonserter.

Selv om det kan være skummelt å holde en såpass intim konsert, var jazzmusikeren helt avslappet.

– I en konsert som denne er det alltid mye improvisasjon, så det er viktig at jeg holder meg selv åpen og ikke blir nervøs, sa Kornstad rett før konserten begynte.

– Det jeg jobber mest med er å skape god stemning. Jeg er ikke så opptatt av hvordan det blir, bare at det blir til, forklarte musikeren.

– Superdigg!

Kontorkonsert med Håkon Kornstad

Håkon Kornstad bukker og tar imot velfortjent applaus.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen

For mange av Bellonas ansatte var det deilig med en jazzpause midt i arbeidstiden.

– Dette var fantastisk, jeg elsket det. Det var en stor overraskelse, sa publikummer Jan Havlik.

Organisasjonssekretær Marianne Gjengedal ble også begeistret:

– Konserten var superdigg. Det er ganske surrealistisk når hverdagen brytes opp av noe man er vant til å oppsøke på kveldstid i konsertlokaler, sa hun.

Æresgjesten selv hadde heller ikke noe negativt å si når konserten var over:

– Jeg er veldig fornøyd. Å komme inn i en ny setting og møte nye folk pleier alltid å bli veldig vellykket, sa Kornstad.

Snart klar med ny plate

Håkon Kornstads Single Engine
Foto: Myspace.com/kornstad
Håkon Kornstads Dwell Time fra 2009
Foto: Myspace/kornstad

Håkon Kornstad har gjort seg bemerket i både inn- og utland, og har særlig fått ros for sin vilje til å eksperimentere med ulike stemninger.

I tillegg til å være vant med å holde konsert i ukonvensjonelle lokaler, har han også spilt inn et album, «Dwell Time» fra 2009, i Sofienberg kirke i Oslo.

Kornstad begynte å spille klarinett i ung alder, og ble tidlig inspirert av Stan Getz, John Coltrane, Jan Garbarek og Keith Jarrett.

Saksofonisten har blitt omtalt som en av Norges største jazzeksportører, og er et sentralt navn i den nyeste norske jazzen.

Han er nå i gang med ny plate, som sannsynligvis kommer til høsten.

Se tidligere kontorkonserter:

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober