Hopp til innhold

Dylan med historisk konsert i Kina

Den gamle protestsangeren Bob Dylan la prinsipper til side og lot seg sensurere, da han spilte sin første konsert noensinne i Kina.

Bob Dylan på scenen under den historiske konserten på Worker's Gymnasium i Beijing.

Bob Dylan på scenen under den historiske konserten på Worker's Gymnasium i Beijing.

Foto: CHINA DAILY / Reuters

En avisselger med kulturdelen av en Beijing-avis

En avisselger med kulturdelen av en Beijing-avis. I tillegg til konserten i den kinesiske hovedstaden skal Bob Dylan også spille to konserter i Hong Kong neste uke.

Foto: FREDERIC J. BROWN / Afp
Bob Dylan snakket direkte til publikum kun én gang i løpet av konserten

Bob Dylan snakket direkte til publikum kun én gang i løpet av konserten; da han introduserte bandet sitt.

Foto: LIU JIN / Afp
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Bob Dylan fikk en begeistret velkomst fra fans da han onsdag spilte sin første konsert i Kina, melder Reuters.

Ville ikke provosere

Det var til tross for at han hadde latt seg overtale til kun å synge et sett med låter som på forhånd var godkjent av politiske myndigheter.

Les også:

Dylan er kjent for sine sanger mot urettferdighet og for borgerrettigheter og pasifisme, men satset på en noe nedtonet versjon av seg sjøl i Beijing. Han tok ikke med noen låter, som for eksempel «The times they are a-changin», som kunne krenket Kinas kommunistiske herskere.

Gjennom en nesten to timer lang konsert på Beijings Worker's Gymnasium brakte Dylan publikum til stående applaus med sin nest siste sang, «All Along the Watchtower», og kom også tilbake for to ekstranumre.

Avlyste i 2010

Bare én gang i løpet av konserten snakket Dylan direkte til det 5.000 personer store publikummet. Det var da han introduserte bandet sitt.

Arrangørene forsøkte også i fjor å få Dylan til Kina, men den gang fikk man ikke de nødvendige godkjenninger av kulturministeriet. Noe som førte til at sangeren avlyste flere av sine konserter i Asia.

I år fikk han lov til å spille i landet dersom konserten ble «utført med det godkjente innholdet», som det het i tillatelsen.

Kommer tilbake til Norge

Konserten kom i kjølvannet av økte politiske spenninger i Kina, etter at den kontroversielle kunstneren Ai Weiwei forsvant i helga. Sikkerhet var derfor høy, men landet er kjent for å ha streng overvåking av enhver konsert.

Bob Dylan kommer i sommer tilbake til Norge. Onsdag 29. juni står legenden på scenen på Bergenhus Festning Koengen , med Suzanne Vega som oppvarmer.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.