Hopp til innhold

Klokken 15.23 ryker slankekuren

Britiske forskere har funnet ut at klokken 15:23 er tidspunktet da flest personer gir opp slankingen. – Vi mangler et måltid, sier norsk kostholdsekspert.

Overvekt

Mange slankekurer ender over en pølse eller annen mat i farten på ettermiddagen.

Foto: Monkey Business Images / Colourbox.com

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Lise von Krogh

Ernæringsfysiolog Lise von Krogh er blant annet kjent fra To buksestørrelser ned på NRK. Hun anbefaler å ha en ekstra matpakke eller en annen plan for å takle sulten som melder seg når det lir mot ettermiddag.

Foto: Solveig Husøy / NRK

Forskere tilknyttet den berømte Atkins-dietten har spurt 1250 «avhoppere» om tidspunktet for slankebruddet.

Åtte prosent oppgav at de hadde gitt etter for fristelsene allerede tidlig på morgenen, mens 22 prosent hadde gitt opp sent for kvelden.

Mest oppsiktsvekkende var imidlertid at hele 62 prosent oppgav at det var ettermiddagen som ble for tøff og at slankebruddet kom mellom klokken tre og fire, gjennomsnittlig klokken 15.23, ifølge Daily Express.

– På samme måte som vi anbefaler folk å holde øye med hvor mye sukker og karbohydrater de inntar, vil vi nå også anbefale dem å holde øye med klokken, sier Atkins-ernæringsfysiolog Linda O’Byrne, til Daily Express.

Les også: Middelhavskost er sunnest

– Middagen er forskjøvet

«Avhoppernes» unnskyldninger var stress, kjedsomhet og gode kolleger med enda bedre kaker...

Den norske ernæringsfysiologen Lise von Krogh sier at en mulig forklaring også kan være at vi mangler et ettermiddagsmåltid, noe som gjør at mange tyr til pølse eller andre kjappe, usunne alternativ.

– Det begynner å gå en stund siden lunsj, og du er sulten og får lyst på mat igjen, men det er lenge til middag. Hvis du da ikke har lagt en plan, foretar du mindre fornuftige valg, sier ernæringsfysiolog Lise von Krogh til NRK.no.

– Tidligere spiste man middag i firetiden, men nå er dette måltidet forskjøvet til seks, syv eller til og med åtte. Dermed går det for lang tid mellom lunsj og middag, sier von Krogh.

Les også: Nå kommer karbo-kuren

Gjør som Egon

Og løsningen er enkel, mener hun; man må gjøre som Egon fra Olsenbanden – ha en plan.

– Man må ha en liten plan; man må ha sunn mat tilgjengelig, i form av for eksempel en ekstra matpakke, en pakke knekkebrød og pålegg, porsjonshavregrøt som bare skal tilsettes varmt vann, frukt og nøtter eller liknende, sier ernæringsfysiologen og legger til:

– En fruktsmoothie kan være et godt alternativ dersom man kjøper noe i farten.

Også helger og ferier er vel å merke kritiske tidspunkt, da mange brått avslutter sine slankekurer.

– I helger og ferier har vi ikke noe system; vi spiser typisk oftere eller sjeldnere enn ellers, sier Lise von Krogh.

– Hver gang vi bryter med måltidsrytmene våre, blir det lettere å skeie ut, sier hun.

Les også: Matpakker til hele familien

Les også: Hvilken yoghurt er sunnest?

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)