Hopp til innhold

– Maria Amelie er ikke forfulgt

– Maria Amelie er ingen forfulgt forfatter. Jeg frykter at hun tar plassen til andre som trenger den mer, sier Anne B. Ragde.

Anne B. Ragde

Forfatter Anne B. Ragde

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Madina Salamova, bedre kjent som Maria Amelie, har flyttet fra Russland og er tatt under vingene til foreningen for forfulgte forfattere ICORN i Krakow.

– Det er en lettelse å kunne velge selv hvor jeg vil være. Jeg fortsetter arbeidet med en ny bok, sa Maria Amelie da NRK traff henne i Polen.

Se video:

Video Maria Amelie har flyttet til Polen

NRK traff Maria Amelie i Polen.

Tidligere har hun skrevet «Ulovlig norsk», om livet som papirløs i Norge.

– Kan fortrenge andre

Forfatter Anne B. Ragde reagerer på Maria Amelie er blitt "fribyforfatter". Hun regner henne ikke som forfatterkollega.

– Hun er jo ingen forfulgt forfatter. Hun har fått hjelp til å skrive en bok om ikke å få oppholdstillatelse i Norge.

Dette er et spørsmål om hva som kom først av høna og egget. Du er ikke forfatter fordi om du har fått dagboken din på trykk

Anne B. Ragde

Maria Amelie selv mener hun fyller rollen som «utsatt forfatter» og er berettiget til en plass i en «friby».

– Jeg er mer norsk enn noe annet. Hvis man ser på det sånn: «Jeg får ikke komme hjem fordi jeg har skrevet en bok». Da kan man vel si at jeg er i en utsatt posisjon på grunn av ytringsfriheten, sa hun i intervjuet med NRK i Polen.

Helt på sin plass

Forlegger Anders Heger i Cappelen Damm og styreleder i Norsk PEN synes det er helt på sin plass at Maria Amelie er tatt under vingene til foreningen for forfulgte forfattere.

– Det er ikke slik at hun fortrenger noen andre. Det er ikke noe argument at hun bare er «litt forfulgt». Hun er «nok forfulgt» til å nyte godt av fribyordningen, mener han.

Anders Heger

Forlegger i Cappelen Damm, Anders Heger.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Han understreker at ordningen ikke innebærer noe annet enn at byen Krakow stiller en bolig til disposisjon for henne.

– Velkommen tilbake

– Det er livssituasjonen til Maria Amelie som er vanskelig. Hun er ingen forfulgt kunstner, og bør ikke ta plassen til en annen som trenger den mer. Men jeg ønsker henne alt godt og hjertelig velkommen tilbake til Norge, sier Anne B. Ragde.

Her i landet arbeider regjeringen med en regelendring som skal gjøre det mulig for Maria Amelie å komme tilbake til Norge.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Etter det NRK kjenner til er regelendringen ventet å komme snart, men foreløpig er det ikke satt noen dato.

Ifølge Aftenposten jobber regjeringen med to ulike modeller:

  • Enten at personer som bryter utlendingsloven ikke får innreiseforbud i spesielle tilfeller hvor det er klart at man har behov for arbeidskraften deres.
  • Eller at personer som er ilagt innreiseforbud får dette satt til side dersom de søker om og får innvilget arbeidstillatelse.

Amelie må uansett avvente behandlingen. Ventetiden bruker hun på å skrive bok om tiden fra hun ble arrestert utenfor Nansenskolen i Lillehammer til hun ble kastet ut av landet.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober