Hopp til innhold

Hva har en Oscar-nominert film og en Onkel Skrue-tegneserie til felles?

Christopher Nolans film «Inception» fra 2010 har tilsynelatende mye til felles med Don Rosas tegneserie «En drøm for livet» fra 2002 med Onkel Skrue i hovedrollen.

Skrue og Inception 1

Lenge har det versert rykter på nettet om at manusforfatter og regissør Christopher Nolan rett og slett har stjålet hele ideen til filmen Inception fra ingen ringere enn selveste Onkel Skrue.

Foto: Egmont Serieforlaget / Copyright Disney

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mange har latt seg imponere av handlingen i filmen «Inception», som for øvrig var den nest best besøkte filmen i fjor i Oslo, kun slått av giganten «Avatar».

Filmen handler om Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) som livnærer seg på å stjele informasjon fra folks hjerner ved å gå inn i drømmene deres.

Skrue og Inception2

B-gjengen bruker en innretning oppfunnet av Petter Smart til å gå inn i Onkel Skrues drøm slik at de kan stjele koden til pengebingen.

Foto: Egmont Serieforlag / Copyright Disney

«Inception» har høstet mye bra kritikk for sin originalitet, da først og fremst for dette drømmetyverikonseptet.

Men det har blitt sådd tvil om hvorvidt Christopher Nolans Oscarnominerte film «Inception» egentlig er så original som mange skal ha det til.

Svein Erik Søland

Svein Erik Søland

Foto: Privat

– Indirekte hyllest til Donald

I tegneserien «En drøm for livet» av den legendariske Donald-tegneren Don Rosa fra 2002, altså åtte år før «Inception» hadde premiere, fikk Onkel Skrue sitt sinn kapret av B-gjengen.

Likhetene mellom historiene er mange og de har ikke gått ubemerket hen.

Svein Erik Søland, sjefredaktør i Egmont Serieforlaget, som utgir Donald og Co i Norge, er stolt av at filmskapere ser til Andeby for nye ideer og impulser.

– Dersom det er slik at Nolan har latt seg inspirere, så ser jeg på det som en indirekte hyllest til Andeby-universet, sier Søland.

– Det viser at Donald-historier på sitt beste, kan på ingen måte avskrives som useriøs litteratur, sier Søland.

Skrue og Inception 3

Dersom B-gjengen og Donald er i Onkel Skrues drøm når han våkner opp, vil de bli fanget i Skrues hode for alltid, det samme som Limbo-tilstanden i Inception.

Foto: Egmont Serieforlag / Copyright Disney

Likhetstrekk med animefilmer

Kari Petronella Finstad

Kari Petronella Finstad

Foto: Montages

For Kari Petronella Finstad, filmanmelder for magasinet Montages, blir ikke «Inception» en dårligere film, selv om det skulle vise seg at Nolan har lånt ideer fra Don Rosa.

– Snarere tvert i mot, jeg synes det er gøy at man kan ta en tegneserie som er rettet mot barn og skape en god film for et mer voksent publikum, sier Finstad.

Ifølge Finstad har «Inception» har også noen likhetstrekk med japanske animefilmer som «Paprika» og «Perfect Blue.»

– Hollywood har alltid sett til andre kilder for inspirasjon, om det er bøker eller tegneserier. Det blir som å kjenne igjen en gitarriff i en låt eller se den samme sømmen i en dongeribukse, sier Finstad.

Uenigheter blant fansen

Skrue og Inception 4

Drømmeverdenen begynner å forsvinne og trosser fysikkens lover. Dersom noen som er inne i drømmen faller, så våkner de opp i virkeligheten.

Foto: Egmont Serieforlaget / Copyright Disney

Det var nettstedet Reddit.com som først oppdaget likhetene, siden har plagiat-ryktet spredt seg som ild i tørt gress på mange engelskspråklige nettsider.

Hvorvidt Christoffer Nolan har latt seg inspirere av Don Rosa har ført til intense diskusjoner mellom Donald-entusiaster og Inception-fans på diverse nettforum.

Skrue og Inception 5

Når Donalds nevøer får Skrue til å tenke på biler, kommer det plutselig mange biler kjørende inn I drømmen.

Foto: Egmont Serieforlaget / Copyright Disney

Inception-fansen påpeker at forfatter og regissør Christopher Nolan forsøkte å selge inn en 80-siders grovt manusutkast til Warner Bros allerede i 2001.

De mener derfor at Nolan ikke kan ha stjålet ideen fra Don Rosa. Ja, med mindre han har gått inn i Rosas drømmer.

I boken «The Life and Times of Scrooge McDuck Companion«» forteller Don Rosa at han fikk tilsendt idèen om drømmetyveri fra en ivrig fransk fan, som på sin side kan ha lånt fra filmen «The Cell» som kom ut i 2000.

Usikker på hvor ideen kom fra

Christopher Nolan

Christopher Nolan

Foto: Chris Pizzello / Ap

Christopher Nolan sa selv i et intervju med Collider.com at han er usikker hvordan ideen ble unnfanget.

– Jeg husker ikke helt nøyaktig hvor ideen kom fra, bortsett fra at jeg begynte å utforske ideen om mennesker som deler én drømmeverden, sier Nolan.

– Jeg ville også utforske hvordan det å ha tilgang til en persons underbevissthet kunne lett misbrukes, sier Nolan i intervjuet.

Filmskaperen tar ikke all ære for filmen og har sagt i tidligere intervjuer at han har latt seg inspirere av filmer som «The Matrix», «The Thirteenth Floor» og «Dark City», hvor drømmer har en sentral plass i handlingen.

Skrue og Inception 6

Lik som Dom Cobb, forsøker Onkel Skrue å gjøre bot ved å tilbringe tid og gjenoppleve et spesielt minne i drømmeverden sammen med sin tapte kjærlighet, Gulda.

Foto: Egmont Serieforlaget / Copyright Disney

Inspirasjonssirkel

Om Nolan har latt seg inspirere av historiene fra Andeby, er han ikke den eneste.

Både Steven Spielberg og George Lucas som samarbeidet om «Indiana Jones»-filmene, har nevnt Onkel Skrue som en av sine største inspirasjonskilder for arkeolog-helten.

Inspirasjonssirkelen blir sluttet med Disneys Indiana Jones-inspirerte karakter Indiana Beinson.

Det amerikanske nettstedet Cracked.com har for øvrig også avdekket fem utrolige ting som visst nok ble oppfunnet av Donald Duck og hans venner i Andeby.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.