Hopp til innhold

Nick Cave til Buktafestivalen

Den australske rockelegenden Nick Cave skal spille under Buktafestivalen i Tromsø.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Det er kanskje en av de beste bookingene vi har gjort så lenge festivalen har holdt på, mener Buktasjef Robert Dyrnes.

LES OGSÅ:

Har forsøkt lenge

Han forteller at festivalen lenge har prøvd å få Nick Cave til festivalen.

– Vi har forsøkt å få han solo når han har gjort ting, og også forsøkt å få Grinderman når de har vært aktuelle. Nå har vi gått sammen med Slottsfjellfestivalen og klart å stable to veldig bra bud på beina. Nick Cave har vørt ønsket av flere enn festivalledelsen, sier han.

Nick Cave ble født i 1957 og er ved siden av å være rockesanger også kjent som pianist, gitarist, komponist, skuespiller og forfatter. I Norge er han kanskje mest kjent med duetten «Where The Wild Roses Grow» sammen med Kylie Minogue.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Ultimat Bukta-artist

Grinderman

Nick Cave og resten av bandet Grinderman, som i juli kan sees i Tromsø.

Foto: Pressefoto

– Han er på mange måter den ultimate Bukta-artisten. Han treffer publikummet vårt veldig, og har vært en artist publikummet vårt har ønsket seg veldig.

14. eller 15. juli skal rockeikonet stå på Bukta-scena. Og Nick Cave med Grinderman er enda mørkere enn soloartisten.

– Det er ganske dystert og mørkt, kan man si. Det er mye darkness i den kroppen der!

Bukta går altså av stabelen 14.-16. juli denne sommeren og fra før er Mudhoney (US), Gallows (UK), Melissa Horn (S) og Tromsøbandet Vishnu booket til festivalen.

Robert Dyrnes

Festivalsjef Robert Dyrnes er svært fornøyd med å ha fått Nick Cave til Bukta.

Foto: Tore Meek / NRK

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober