Hopp til innhold

- Har hatt fordel av det androgyne

Iselin Steiro har kommet seg helt til topps i den internasjonale modellbransjen.

Iselin Steiro

Iselin Steiro poserer med et androgynt ansiktsuttrykk til ære for Nasjonalgalleriet.

Foto: Nasjonalgalleriet / NRK

Iselin Steiro

Iselin Steiro i reklame for Valentino.

Foto: Faksimile: Vogue

Iselin mener selv at hun har fått god drahjelp av den androgyne motetrenden.

– Det androgyne har vært der ganske tydelig de siste årene, og det har jeg hatt fordel av, sier Iselin Steiro til Nasjonalgalleriet .

Steiro har vært sju år i motebransjens elite, og har gjort en rekke prestisjefylte reklamekampanjer, både for Versace, Lanvin, Valentino og Chanel.

Brede skuldre og smale hofter

Iselin Steiro

- Det er ting som kan være greit i italienske Vogue, men ikke i et annet magasin, sier Iselin Steiro om dette bildet.

Foto: Faksimile: Vogue

Det startet med at hun i 2004 dro til New York for å prøve lykken. Iselin tror hun fikk god drahjelp av at det androgyne var blitt så attraktivt på denne tiden.

– Jeg tror det var bra timing, for det gikk over i en litt mer androgyn eller robotaktig retning da, med litt mer rette guttekropper og rette trekk, sier hun.

Det uoppnåelige

I en fersk moteserie for italienske Vogue ligger Steiro hulter til bulter i en haug med androgyne modeller.

– Det er lang tradisjon for det androgyne som et skjønnhetsideal. Du kan se på renessansekunst, eller til og med skulpturer fra antikken. Du finner ofte både kvinnelige og mannlige trekk, og dessuten barnlige trekk.

Det er som med unggutten i «Døden i Venedig», der en veldig ung gutt, som er litt feminin i trekkene, blir idealet, mener Iselin.

Iselin Steiro

Iselin Steiro pryder forsiden av Vogue.

Foto: Faksimile: Vogue

– Det er på en måte noe uoppnåelig og guddommelig ved det, sier hun.

Eldre modeller

Iselin Steiro synes det er positivt at det etter hvert dukket opp flere typer kropper i modellverdenen – ikke minst litt eldre kropper.

– Det viser at det er rom for flere typer kropp, og aldere ikke minst.

Iselin har alltid vært litt ambivalent til å jobbe som modell, og særlig om ting som gjelder kroppsidealet om å være høy og tynn.

Iselin Steiro

Iselin Steiro i magasinet Elle.

Foto: Faksimile: Elle

– Hva tenker du om at mange unge jenter drømmer om å se ut som deg?

– Jeg vil ikke se på meg selv som en idealkvinne. Men jeg føler at jeg har et slags ansvar, spesielt for de unge jentene som ser bildene, og hva slags ideal vi skaper med bildene. Jeg må ofte tenke om jeg kan stå for dette, sier Steiro.

Iselin Steiro

Iselin Steiro har mange ulike utrykk.

Foto: Faksimile: Vogue

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober