Hopp til innhold

Feirer 60-årsDan med nytt program

Dan Børge Akerø har på ingen måte planer om å roe ned selv om han denne helgen runder 60 år, og er til høsten klar med et nytt underholdningsprogram på lørdagskvelden.

Dan Børge Akerø, Andreas Diesen, Arne Scheie, Rune Alstedt, Bjørn Scheele, Lasse Solberg

– Vi har ikke faste plasser, men de som kikker på damene sitter som regel med ryggen til veggen, sier Arne Scheie. Som vanligvis sitter ved siden av Dan Børge Akerø i lunsjen.

Foto: Inger-Marit Knap Sæby/NRK.no

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Dan Børge Akerø

Dan Børge Akerø fyller 60 år i helgen, og feirer ved å avsløre høstens lørdagsplaner.

Foto: Inger-Marit Knap Sæby/NRK.no

Bakerst i kantinen hos NRK på Marienlyst, står det to bord ingen lunsjgjester eller øvrige NRK-ansatte setter seg ved mellom klokken 11.15 og 12.00. Alle vet at disse bordene «tilhører» Dan Børge Akerø & co.

– Som regel står også bordene ved siden av oss tomme, men i forrige uke prøvde «Spekter»-redaksjonen seg, da 10-12 stykker av dem slo seg ned der. Vi følte oss litt beleiret, innrømmer Akerø med et spøkefullt smil overfor NRK.no.

Les også:

3 x 19,5

«Vi» er NRK-programleder Akerø, underholdningsguru Andreas Diesen, sportskommentator Arne Scheie, Nitimen-reporter Rune Alstedt, fjernsynsproducer Bjørn Scheele og Dagsrevyen-produsent Lasse Solberg. Herrene betegner seg selv som «den harde kjernen» på bakerste rad, i tillegg kommer landslagssjef og jevnlig lunsjgjest Egil «Drillo» Olsen, som ifølge gjengen «aldri tar ut et landslag uten å ha konferert med oss først».

Les også: Sulten landslagssjef i NRK-kantina

Helgens jubilant er yngstemann rundt lunsjbordet, men syv år eldre Arne Scheie kan fortelle at livet ikke blir så veldig mye annerledes bare fordi man runder 60.

– 60 er bare et tall som alle andre tall. Dan Børge kommer til å ha like mye å gjøre nå som før, med nytt program og greier. Det er bare å glede seg, sier den erfarne sportskommentatoren – og nøler ikke et øyeblikk når vi ber ham vurdere hvilke stilkarakterer kollegaen har gjort seg fortjent til hittil i karrieren.

– Tre ganger nitten og en halv. Jeg gir ikke tjue, for til og med Dan Børge må ha noe å strekke seg etter, begrunner Scheie, mens latteren runger rundt bordet.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Dan Børge Akerø - Heia Norge, Ski-VM

Dan Børge underholdt under ski-VM i Val di Fiemme i 2003.

Klar med «QuizDan»

Til høsten får Akerø enda flere sjanser til å strekke seg mot tjuetallet, når han sparker i gang det egenutviklede familieprogrammet med arbeidstittelen «QuizDan». Programmet skal etter planen sendes lørdag kveld, og tre lag skal konkurrere mot hverandre i hvert program i kampen om tittelen «Norges beste quizlag».

Dan Børge Akerø, quizDan-redaksjonen

Dan Børge Akerø med «QuizDan»-redaksjonen, f.v.: researcher Lene Evensen, prosjektleder Stian Malme, researcher Tanja Lothtington og researcher Kjerstin Landmark.

Foto: Inger-Marit Knap Sæby/NRK.no

– Vi samarbeider med Norges quizforbund for å finne de lagene som har prestert best i Quiz-NM de siste fem årene. I tillegg skal vi ha med de beste pub-lagene, samt lag satt sammen av akademikere fra høyskoler og universitet, forklarer programlederen.

Selv om vanskelighetsgraden på spørsmålene kommer til å ligge på «et usedvanlig høyt nivå», har «QuizDan»-redaksjonen også planer om å engasjere familiene som sitter hjemme i stuen.

Statistikken skulle kanskje allerede nå tilsi at han kommer til å klare det. Alle underholdningsprogrammene Akerø har presentert på NRK opp gjennom årene, har nemlig ligget på rundt millionen i seertall.

Les også: Se Dan Børge kjøre rally

Fra forskning til Dagsrevyen

Dan Børge Akerø, 1982

Dan Børge Akerø som nyhetsanker i Dagsrevyen i 1982.

Foto: Laurvik, Henrik / SCANPIX

Veien inn i NRK gikk for Dan Børge Akerø via et sommervikariat i utenriksavdelingen i NRK Radio i 1979. Egentlig var det fredsforsker 28-åringen skulle bli, og han hadde allerede fått tilbud om midler til et forskningsprosjekt på Jamaica da fjernsynsdirektør Tor Strand ville ha ham som nyhetsoppleser i Dagsrevyen.

– Jeg måtte ta et valg, og da valgte jeg den brede veien. Det har jeg aldri angret på, sier Akerø, og må tåle kommentarer fra lunsjkompanjongene om at han selvfølgelig aldri ville fått den sammen eksponeringen på Jamaica.

Det nytter ikke å være hårsår i slikt selskap.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Dan Børge Akerø, senfredag

Se En ung Dan Børge Akerø med høyt hår i «Senfredag».

Fredagspionér

I 1986 gikk veien over i underholdningsavdelingen, da underholdningssjef Stein Roger Bull lette etter noen som kunne fylle skjermen etter Kveldsnytt på fredagene.

– Jeg sendte inn et forslag, og fikk permisjon fra Dagsrevyen for å lage «Senfredag», forteller Akerø.

Les også: Er romanfiguren og kvinnebedåreren Jonas Wergeland basert på Dan Børge Akerø?

«Underholdningsguru» Andreas Diesen er derimot ikke helt enig i kollegaens versjon av ansettelsesprosessen.

– Det som egentlig skjedde, var at Dan Børge så et program, og sa til Stein Roger at «dette kunne jeg gjort like bra sjøl». «Ja, gjør det!», svarte Bull.

Etter litt diskusjon kommer bordet frem til at begges versjoner er riktige. Slik som det pleier å være.

Skapte stjerner

– Senfredag er nok det programmet som betød mest for meg å få gjennomført. Det var en nyskapning, og vi sendte direkte hver fredag kveld kvart over elleve. Jeg husker fortsatt stemningen og spenningen før vi gikk på luften første gang. Kom folk til å like det?

– Svaret fikk vi da restaurantbransjen meldte om nedgang i omsetningen siden folk ikke gikk på byen før etter programmet, avslører Diesen.

Dan Børge Akerø, den store klassefesten, 2000

Dan Børge Akerø med Kjell Magne Bondevik og Wenche Myhre i «Den store klassefesten» i 2000.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Dan Børge Akerø trekker også frem «Den store klassefesten» som det største enkeltprosjektet han har gjort. I tillegg er han stolt over at «Kjempesjansen» i 2003 og 2006 bidro til å skape stjerner som Rein Aleksander og Alexander Rybak, sistnevnte gjorde som kjent i ettertid stor suksess på musikalscenen og i Melodi Grand Prix.

Les også: Takker Dan Børge for MGP-sjanse

– Alt i alt har det vært noen fantastiske tiår i NRK.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Dan Børge Akerø, Talentiaden 1991

Klipp fra finalen i «Talentiaden» 1991, «Kjempesjansen»s forgjenger.

Fotball hver lørdag

På søndag feires 60-årsdagen med et par hundre av Dan Børges nærmeste venner, kollegaer og familie. Han har fortsatt ingen planer om å trappe ned verken i arbeidslivet eller på fritiden, og møter fortsatt opp til fotballtrening hver lørdag.

– Jeg trener ikke så ofte som jeg burde, men jeg har jo ny hofte og greier. Vi er 25 stykker som møttes på Blindern for 35 år siden, og som møtes hver lørdag for fotballtrening og en halvliter eller to på Schrøders etterpå.

Men er det andre oldboys-lag som nå øyner en mulighet til å møte en gammel Skeid-spiller og hans akademiske studiekamerater for en runde på banen, blir de skuffet.

– Hehe. Nei, vi har da mer enn nok med å spille mot oss selv!

Dan Børge Akerøs karriere

Dan Børge Akerøs karriere:

  • Spilte fotball for Skeid i førstedivisjon og var vitenskapsassistent på Institutt for fredsforskning før TV-karrieren.
  • Begynte som sommervikar i utenriksredaksjonen i NRK Radio i 1979, fikk jobb i Dagsrevyen som nyhetsanker året etter.
  • Meldte overgang til underholdningsavdelingen i 1986, og hadde stor suksess med «Senfredag». I 1987 fikk han programmet «LørDan», som gikk på NRK frem til 1990.
  • Fra 1990 til 1991 var Akerø programsjef for kultur og underholdning i NRK, samtidig som han ledet musikk-konkurransen «Talentiaden» fra 1991 til 1994. Fra 1991 til 1992 var han også programdirektør i TV2, og han var tilknyttet kanalen frem til 1996.
  • I 1999 kom han tilbake til NRK, og «Den store klassefesten» hadde premiere første gang i 2000. i 2003 og 2006 ledet Akerø også musikk-konkurransen «Kjempesjansen».
  • I tillegg har Akerø flere ganger ledet Idrettsgallaen og TV-aksjonen.
  • Han har fått flere priser, blant annet hedersprisen under Gullruten i 2003, samt to Gullruten-priser for «Den store klassefesten». Akerø har også fått en italiensk TV-pris, samt Barnas hederspris.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.