Hopp til innhold

Plateselskaper ble «pirater»

De store plateselskapene har i lengre tid gått hardt ut mot fildelere på nettet. Nå må de selv punge ut 45 millioner dollar for at de ulovlig har brukt artisters låter på samle-CDer.

Absolute Music, hitsamlinger, cd-plater, cover, musikk

Med noen av sine samleskive-utgivelser, har de fire store plateselskapene ulovlig benyttet seg av låter de ikke har hatt rettigheter til.

Foto: Platecover

Peter Sunde og Fredrik Neij

Ikke bare Peter Sunde og Fredrik Neij fra the Piratebay anklages for å dele musikk ulovlig. Nå har Plateselskapene selv tråkket i salaten.

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX / Ap
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Tidligere denne uka skrev vi om at de største plateselskapene saksøkes for mistanke om prissamarbeid. Bransjen sliter også med fallende salg, og legger mye av skylden på fildelingsnettsteder som the Piratebay.

Nå må de selv punge ut til artister. Dette omfatter Warner Music, Sony BMG Music, EMI Music og Universal Music. De ble i 2008 saksøkt av kanadiske artister og låtskrivere for ulovlig å bruke tusenvis av låter de ikke har hatt rettighetene til.

Låtene er blitt brukt i forskjellige samle-CDer, melder Torrentfreak.

300 000 sanger

Nå har partene kommet til enighet. De fire store må ut med 45 millioner dollar (nærmere 266 millioner norske kroner). Opprinnelig risikerte de å måtte betale opp mot 6 milliarder dollar, ifølge Torrentfreak.

Siden 1980-tallet har selskapene benyttet seg ulovlig av låter de selv ikke har hatt rettighetene til. Sangene har blitt satt i en «publiseringskø», noe de kanadiske artistene har sett seg lei på. Bare i Canada alene har listen over ubetalte låter kommet opp i 300 000 sanger.

Dobbeltmoral

Under saken ble selskapene kraftig konfrontert med sin egen dobbeltmoral når det gjelder rettighetsbelagte sanger.

«Gjennomføringen av de tiltalte plateselskapene er forverret av deres strenge og iherdig tilnærming til håndheving av deres opphavsrett mot forbrukere», het det i artistenes innledende krav om erstatning.

- En seier for alle

David Basskin, president for en av Canadas største rettighetsorganisasjoner, er glad for utfallet i saken.

- Denne enigheten med de fire store selskapene løser alle utestående krav. Det forsikrer at nettoresultater gir mer penger til låtskrivere og musikkutgiver. Det er en seier for alle.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober