Hopp til innhold

Utsikten som går verden rundt

NRKBetas Eirik Solheim har gjort denne Oslo-parken til Norges mest besøkte på nett.

NRKBetas Eirik Solheim lastet før helgen opp sin siste «timelapse»-video fra Den engelske park i Oslo, og den har umiddelbart fått stor oppmerksomhet verden over.

Eirik Solheim har limt fast et speilreflekskamera i vinduskarmen på Skøyen i Oslo. Detaljene finner du på NRKBeta.

Den siste videoen har allerede fått stor oppmerksomhet. Youtube la den i morges ut på sin Facebook-side, som har 25 millioner medlemmer, og tre timer etter at den ble lagt ut har allerede 6000 personer trykket på «Like»-knappen. 631 har lagt inn kommentarer.

LES OGSÅ: Nå kan «alle» se deg
LES OGSÅ: Vet du hva du gjør når du trykker «Like»? (NRKBeta)

Hele verden vil ha

På videodelingsnettverket Vimeo nærmer seertallene seg 20 000, og Yahoo Video har tatt kontakt for å få lastet opp videoen også hos seg.

Eirik Solheim

NRKs medieutvikler Eirik Solheim har fått internasjonal oppmerksomhet for sine videoer.

Foto: Svein Aronsen / NRK

– Dette er tydeligvis veldig populært, sier Solheim til NRK.no.

Det er tredje gang Solheim har vist fram utsikten fra stuevinduet. En klippet versjon av en video han laget i 2008 har til nåto millioner visninger på Youtube, mens fjorårets video ble vist på CNN, på Weather Channel i USA og på japanske NHK, landets største TV-kanal. Der ble han i tillegg intervjuet på direkten foran millioner av TV-seere.

NRKs timelapse-favoritter

– Poesi og religion

Landskapet fra Ullern i Oslo ser ut til å trigge noe hos nettbrukerne.

– Det er mange «tree huggers» og religiøse som legger inn kommentarer. Folk ser Gud og Allah og andre guddommer. Folk ser i det hele tatt mer poesi og religion enn en ingeniør planla da han satte kameraet i vinduet. Det er fascinerende, sier Solheim.

LES EIRIK SOLHEIMS ARTIKKEL PÅ NRKBETA

Til tross for at Solheim har lagt ut en fullstendig oversikt over hvordan han lagde videoen kommer det stadig inn spørsmål og synspunkter fra nettbrukerne.

– Det er mye av det samme i år som tidligere. Det er mange som synes det er tåpelig, og uansett hvor lange artikler jeg skriver om hvordan jeg laget videoene er det folk som lurer på akkurat det. Og det er mange som mener at den ikke er ekte, sier han.

VIDEO FRA 2009:

VIDEO FRA 2008:

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober