Hopp til innhold

Vil fortsatt trykke karikaturene

Norske redaktører skremmes ikke av det planlagte terrorangrepet mot Jyllands-Posten. Det viser en undersøkelse utført av NRK.

Købehavn-kontoret til Jyllandsposten

København-kontoret til Jyllands-Posten.

Foto: SCANPIX DENMARK / Reuters

Lars Helle

Lars Helle.

Foto: Berit Roald / Scanpix

Forrige ukes nyhet om nok et planlagt terrorangrep mot den danske avisen Jyllands-Posten påvirker ikke vurderingene til norske avisredaktører.

Det viser en ringerunde NRK har gjort til redaktørene for sju av landets største aviser.

– Jeg trykker Muhammed-karikaturene når som helst jeg mener det er nødvendig i en nyhetskontekst. Det er ingen endring på den vurderinga i Dagbladet, sier Dagbladets redaktør Lars Helle.

– Påvirker ikke daglig arbeid

Trine Eilertsen

Trine Eilertsen.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Ingen av redaktørene i avisene utelukker at de vil trykke karikaturer av profeten Muhammed i framtida - om det finnes gode redaksjonelle begrunnelser for å gjøre det.

– Vi innser at trusselen på ingen måte forsvinner, den blir bare større. Men det har hittil ikke påvirka de redaksjonelle valgene vi har gjort, sier Trine Eilertsen, redaktør i Bergens Tidende.

– Vi har aldri trykka karikaturene for å vise at «dette tør vi». Men vi har trykka dem flere ganger som illustrasjoner, og det kan vi godt gjøre igjen, sier hun videre.

  • Hør innslaget fra Kulturnytt:

– Vurderer støtteaksjon

Det var høsten 2005 at Jyllands-Posten første gang trykka tolv karikaturtegninger av muslimenes profet Muhammed. Det strider mot sunni-islamsk skikk å avbilde profeten.

Hans Kristian Amundsen portreahtta

Hans Kristian Amundsen.

Foto: Ole Åsheim
Nils E. Øy

Nils E. Øy.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Redaktør i Nordlys, Hans Kristian Amundsen, er den eneste av redaktørene i NRKs undersøkelse som vurderer å trykke tegningene som en direkte støtteaksjon til den danske avisen.

– Inntil nå har jeg avstått fra å delta i «solidaritetstrykking» av karikaturene. Men etter det som har skjedd i romjula både i Stockholm og i København vil jeg vurdere det om igjen, sier Amundsen.

– En dårlig idé

Nils E. Øy, generalsekretær i Redaktørforeningen, synes ikke å trykke tegningene kun som ei markering av støtte til den danske avisen er en god idé.

– Vi advarer mot dette. Den enkelte redaktør må vurdere journalistiske begrunnelser for å trykke tegningene, og ikke lage noen aksjon mot det. Det rimer ikke med bildet vi liker å gi av mediene som uavhengige å stå sammen i aksjoner, sier Øy.

Generalsekretæren tror ikke at det som skjedde i Danmark vil skje i Norge.

– Redaktørforeningen har ikke gitt noen anbefalinger til aviser når det gjelder sikkerhet. Vi anser denne trusselen i Norge som svært liten. Vi har ikke sett noen mer truende oppførsel i Norge enn vanlige demonstrasjoner, og det må være helt greit, sier han.

  • Hør hele intervjuet med Nils E. Øy:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Danske aviser trykker Muhammed-karikatur

Faksimiler av Kurt Westergaards Muhammed-karikatur som ble trykka første gang i Jyllandsposten i 2005.

Foto: DESK / AFP

Si din mening!

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober