Hopp til innhold

– Snart går vi inn i tjugeølløv

– Folk må få bestemme selv. Tjugeølløv, tyveelleve, totusenogelleve eller tjueelleve er alle like riktige, mener NRKs språkkonsulent, Ruth Vadtvedt Fjeld.

Finansminister Sigbjørn Johnsens

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) med budsjetthatten sin og pengeplanen for tjugeølløv.

Foto: Nyhetsspiller

Ruth Vatvedt Fjeld

Ruth Vatvedt Fjeld, språkkonsulent i NRK.

Foto: Ram Gupta

Tidligere direktør for Språkrådet, Sylfest Lomheim, mener at NRK-ansatte må si totusenogelleve. Professor Ruth Vatvedt Fjeld, er uenig. Hun kaller Lomheim «normeringskåt».

– Det er ikke riktig å sette seg til doms over hva folk selv vil bruke. Vi kan leve godt med at folk sier forskjellige ting. Det er ikke nødvendig at vi skal ha noen regler for dette. Jeg tror neppe forskjellig uttale skaper noen misforståelser. Lomheim viser en normeringskåthet som er gammeldags, sier hun.

Hør debatten i Kulturnytt:

– Kommer fra svensk

Professor Sylfest Lomheim tar det ikke så tungt at han blir kalt normeringskåt og gammeldags. Han er en ivrig forkjemper for totusen-måten.

– Jeg nekter å godta at det er folket som skal bestemme hva som er riktig å si. Norsk tradisjon tilsier at vi kaller det nye året for totusenogelleve. Tjueelleve er svensk påvirkning, sier Sylfest Lomheim.

På svensk og engelsk heter det «tjueelleve», twenty eleven.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Debatten er ikke ny. Omtrent på samme tid i fjor diskuterte vi så fillene føyk.

Sylfest Lomheim

Tidligere direktør i Språkrådet, Sylfest Lomheim

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Sylfest Lomheim er samstemt med mange andre europeere.

– Både italienere, dansker og spanjoler uttaler årstallet på måten Språkrådet anbefaler: «totusenogelleve». Den samme varianten finnes også blant annet på russisk og tsjekkisk, sier han.

Han tror at folk flest ønsker at NRK skal ha regler for uttale, slik at det finnes en norm de kan forholde seg til. Da debatten raste i fjor, støttet daværende kulturminister Trond Giske Språkrådets anbefalinger. Annerledes da med Anniken Huitfeldt.

– Jeg synes tjueti er enklest, sa hun da.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Forskjell på da og når

De to professorene er uenige i mange språkspørsmål. Sylfest Lomheim synes ikke vi bare skal droppe regelen om at det er forskjell på «den gang da og hver gang når», bare fordi folk har begynt å bruke da og når om hverandre.

– Vi normerer ut fra det som er tradisjonelle regler, sier han.

Ruth Vadtvedt Fjeld synes regelen er unødvendig. Den fungerer ikke i kommunikasjonen mellom folk.

– Vi skulle strøket den for mange, mange år siden. Vi trenger ikke den regelen, fordi folk ikke snakker sånn lenger. Jeg synes lærerne skal kaste rødblyanten, sier hun.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)