Hopp til innhold

Aksjer i musikk?

Er det salg av aksjer som skal redde musikkindustrien?

Ivy Rise

Ivy Rise er det første britiske bandet som har samlet inn nok penger gjennom My Major Company til å gi ut plate.

Foto: Promo

My Major Company

My Major Company gir publikum muligheten til å investere i sine favorittartister.

Foto: My Major Company
Claes Olsen i plateselskapet Racing Junior og Øyafestivalen

Claes Olsen i plateselskapet Racing Junior og Øyafestivalen er positiv til idéen, men usikker på om aksjer og band hører sammen.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX
Rune Kristoffersen, Rune Grammofon

Rune Kristoffersen, tidligere musiker i Fra Lippo Lippi, nå sjef for Rune Grammofon, spør seg hvorfor man skal investere i noe med en så høy risiko.

Foto: Rune Grammofon
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I en tid da salget av cd-plater har en svært dalende formkurve ser musikkbransjen stadig etter nye måter å tjene penger.

Fransk suksess

Et britisk selskap forsøker å revolusjonere musikkindustrien ved å la fansen kjøpe aksjer i sine favorittartister og band, melder Sky News.

Les også:

My Major Company heter selskapet, startet av den tidligere Warner Music-sjefen Paul Rene-Altertin. Han har sett endringene i markedet og gitt fansen muligheten til å investere i sine favoritter.

Ett eksempel, som viser at denne modellen kan virke er den franske artisten Gregoire. En fan investerte 5.000 pund i artisten, som solgte mer enn én million plater. Blant annet fikk han en single som toppet listene.

Denne investoren stod dermed igjen med nesten 100.000 pund, eller litt over 900.000 kroner – altså over 20 ganger investert beløp.

Interesserte men skeptiske

Idéen om å kjøpe aksjer i artister og band er ennå ikke forsøkt i Norge og norske plateselskap er positivt interesserte, men likevel skeptiske.

- Dette er sikkert en god ide, og vil kanskje gi en større grad lojale fans for en artist, mener Claes Olsen som jobber med selskapet Racing Junior og er bookingsjef for Øyafestivalen.

- Men det krever også et større marked for artisten for å klare å samle inn nok penger, sier han videre.

Rune Kristoffersen i Rune Grammofon mener dette i teorien ikke er noen dum idé, men stiller seg tvilende til at den vil fungere for veldig mange.

- Bare en annen forretningsidé?

- De fleste artister trenger administrativ hjelp til produksjon, promotion og markedsføring. Jeg har ikke videre tro på at de skal organisere aksjesalg i tillegg. Artister trenger å bruke tiden sin til å lage musikk, mener Kristoffersen som tidligere var musikere i gruppa Fra Lippo Lippi.

- Man vil uansett trenge hjelp utenfra, og er ikke My Major Company bare et plateselskap med en annen forretningsidé? Spør han.

- Dessuten begynner man å bli vant til at musikk skal koste så lite som mulig og fysiske produkter er på vei nedover. Da kan man jo spørre seg om hvorfor man skal investere i noe med en så høy risiko.

Ivy Rise

Forretningsmodellen til det britiske selskapet går ut på at hver enkelt investor kan skyte inn så lite som 10 pund, eller snaut hundre kroner. Men det kreves en viss sum for å komme i gang.

Ivy Rise var det første britiske bandet som klarte å samle inn nok – 100.000 pund gjennom My Major Company, som dermed nå fungerer som deres plateselskap.

- Vi involverer fansen. De får på denne måten en mulighet til å være en del av reisen, ikke bare emosjonelt, men også finansielt. De får en mulighet til å tjene penger ut fra hvor mange plater vi selger. Denne tilnærmingsmåten virker, sier Ben Falinski fra Ivy Rise til Sky News.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)