Hopp til innhold

Han skal finne «den nye Lomheim»

Forfattar Ottar Grepstad er blitt styreleiar for Språkrådet. Prosessen med å finne ein ny språkdirektør startar med det på ny.

Ottar Grepstad

Forfatter Ottar Grepstad er ny styreleiar for Norsk Språkråd.

Foto: Nynorsk kultursentrum

Kulturminister Anniken Huitfeldt har i dag utnemnt nytt styre for Språkrådet . Ny styreleiar er Ottar Grepstad, forfattar og direktør for Nynorsk kultursentrum.

Med dét er fyrste brikke i puslespelet om å finne ny språkdirektør lagt.

Gjekk i protest

– Eg er glad for at vi har fått på plass eit godt og kompetent styre for Språkrådet. Vi kjem no raskt til å lyse ut stillinga som direktør, seier kulturministeren i ei kort pressemelding torsdag ettermiddag.

Kjell Lars Berge

Retorikkprofessor Kjell Lars Berge.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Tidlegare i haust trekte halve styret i Språkrådet seg i protest mot kulturminister Anniken Huitfeldt si avgjerdsle om ikkje å tilsetje retorikkprofessor Kjell Lars Berge som ny direktør etter Sylfest Lomheim.

Eit einstemmig styre gjekk inn for Berge som ny direktør, men kulturministeren sa nei.

– Eg veit ikkje når

Ifølgje Dagbladet var årsaka til Huitfeldt sitt nei at Berge kom med knallhard kritikk mot ministeren då ho ikkje ville redde den nettbaserte utgåva av Store Norske Leksikon.

Ottar Grepstad var ein av tre styremedlemmer som då blei sitjande. Den ferske styreleiaren vil ikkje seie noko om kva tid han trur ny direktør vil vere på plass.

– Vår jobb blir no å finne ein direktørkandidat med så brei støtte at statsråden vil følgje rådet frå oss. Eg veit ikkje kor lang tid det vil ta, seier Grepstad til NRK.

Høyr Ottar Grepstad fortelje om si nye stilling. Reporter Stine Traaholt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt.

Kulturminister Anniken Huitfeldt har i dag utnemnd Ottar Grepstad til ny styreleiar i Språkrådet.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober