Hopp til innhold

– NRK svikter sitt kulturansvar

– Forslaget om å flytte dramaproduksjonen ut av NRK er kulturpolitisk skummelt. Det er to av våre største skuespillere enige om.

Video Espen Skjønberg og Kari Simonsen

Skuespillerne Espen Skjønberg og Kari Simonsen.

Espen Skjønberg synes det er trist at et NRK-utvalg foreslår å legge ned NRKs dramaavdeling og sette all produksjon ut på anbud til eksterne produksjonsselskap.

– Jeg synes NRKs dramaavdeling i dag representerer det ypperste. Jeg frykter at dersom produksjonen blir satt ut på anbud, kommer det til å bli tatt mer hensyn til økonomi, og mindre til kvalitet, tror Espen Skjønberg.

– Ett av mange forslag

NRK-utvalget, som har skrevet rapporten «Morgendagens mediehus», har hatt som mandat å finne økonomisk handlingsrom på 100 millioner kroner i året for NRK.

NRK gikk i 2009 med 28,5 millioner kroner i underskudd. Allmennkringkasteren fikk ikke i statsbudsjettet gjennom sitt ønske om økning i tv-lisensen på 80 kroner, men måtte nøye seg med halvparten. Det er i lys av dette at utvalget har vurdert NRKs økonomi.

– Dette er bare ett av et sekstitalls forslag. Hensikten er ikke å gjøre NRKs dramaproduksjon dårligere. Men vi skal selvfølgelig vurdere nøye om det kommer til å gå ut over bredden og kvaliteten, sier programdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk.

Video Programdirektør i NRK Per Arne Kalbakk

Programdirektør Per Arne Kalbakk.

  • Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas har tidligere uttalt seg om rapporten.

Kari Simonsen lar seg ikke berolige.

– Det gjenstår å se om dette blir gjennomført, men jeg synes det er trist hvis det betyr mindre norskprodusert drama, sier hun.

Hun får støtte fra skuespillersøsknene Toralv og Mari Maurstad.

Toralv og Mari Maurstad

Toralv og Mari Maurstad.

– Forslaget innebærer en forflatning av kulturen, mener Mari Maurstad. Hun får støtte av broren Toralv Maurstad. De sier begge at NRK er viktig for skuespillerne i Norge.

– Hvis jeg hadde hatt et produksjonsselskap, ville jeg tenke at jeg hadde en vare å selge. Det ville være et tragisk resultat, sier Toralv Maurstad.

NRKs ledelse skal ta stilling til utvalgets innstillinger under direktørmøtet 6. desember.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober