Hopp til innhold

Du kan skrive Tim Burtons historie

Filmskaper skriver manus med publikumhjelp på Twitter.

Tim Burtons Stainboy2

Det er allerede kommet ni deler av den nye historien om Stainboy. Tim Burton skrev den første delen på 127 bokstaver - deretter har fantasifulle twitrere skapt handlingen.

Foto: Faksimile: burtonstory.com/ Reuters/Scanpix

Filmskaperen Tim Burton har startet et samarbeidsprosjekt på Twitter, der hans twitrende publikum skal hjelpe ham å skrive en ny novelle om rollefiguren Stainboy - én del av gangen.

Gjennom nettstedet www.burtonstory.com kan du sende inn ditt kortfattede bidrag til novellen, 127 bokstaver langt, som postes fortløpende på Tim Burtons Twitter-side. Dersom den plukkes ut, selvsagt.

LES OGSÅ: Tim Burton årets juryleder i Cannes
LES OGSÅ: «Alice i Eventyrland» runder 1 milliard dollar
LES OGSÅ: Sekser for Alice i Eventyrland

Mange tusen har skrevet inn sine forslag til historien, men så langt er bare noen få plukket ut til å lede handlingen. Siden i går er det blitt åtte nye deler av mysteriet, som startet med at rollefiguren Stainboy kom over en pøl av ubestemmelig guffe på gulvet i et galleri.

Ved hjelp av twitrernes fantasi har denne pølen nå vokst til å anta menneskeform, og det antydes at den har onde hensikter. Men den videre handlingen avgjøres av twitrernes fantasi.

Rollefiguren Stainboy figurerer hyppig på Tim Burtons egen hjemmeside, til tross for at han har hatt en kort TV-karriere som hovedrolleinnehaver i noen kortfilmer i 2000. Nå kan det være duket for nye oppdrag på skjermen.

Her kan du sende inn ditt bidrag (OBS! Krever innlogging til Twitter) Du kan også twitre direkte, med hashtag #Burtonstory.

Tim Burton er en av Hollywoods mest framgangsrike regissører noensinne, med storfilmer som «Edvard Saksehånd», «Charlie og sjokoladefabrikken» og årets «Alice i Eventyrland» på skrytelista.

Til tross for det store navnet blir det neppe nevneverdig med royalties eller pengedryss, men du får ære og berømmelse, og garantert en rekke nye følgesvenner på din twitterkonto.

Prosjektet er et «cadavre exquis», det vil si et samarbeid der hver enkelt forfatter kun skal forholde seg til siste del av teksten, og spinne videre på den.

Navnet kommer av opphavet, der surrealistiske kunstnere i 20-tallets Paris kom opp med nye og i kunstneriske termer givende prosjekter, blant dem setningen «Le cadavre exquis boira le vin nouveau», eller «det utsøkte liket vil drikke den nye vinen».

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober