Hopp til innhold

Veteranpris til levende legende

Det var en levende norsk legende som fikk en av kulturens gjeveste priser i dag. Veteranprisen og 50. 000 kroner gikk til Lillebjørn Nilsen.

Lillebjørn Nilsen

Lillebjørn Nilsen

Foto: Hans H. Bjørstad

Helt på tampen av året, tre dager før jul, fyller Lillebjørn Nilsen 60 år. Jubileumsåret har vært svært travelt, med Øya-konsert til terningkast 6, sommerkonsert for et fullsatt Rockefeller og utsolge hus over hele landet for gjenforeningsturneen med Gitarkameratene.

Juryen for Rolf Gammeleng-prisen 2010 er imponert.

Han er musiker, sanger, komponist, forfatter, tegner og en levende legende. Lillebjørn Nilsen er mannen som har lært generasjoner å spille gitar etter sine gitarbøker. Han har gitt oss Tanta til Beate, Stilleste gutt på sovesal 1, Barn av regnbuen og mange, mange flere.

Juryens begrunnelse

Fikk fondets første pris

Rolf Gammeleng-prisen bærer navn etter mannen som i 1956 fikk opprettet Fond for utøvende kunstnere, Rolf Gammleng, og har blitt delt ut hvert år fra 1982.

Lillebjørn fikk også pris den gangen, som frontfiguren for visebølgen som skyllet over landet.

Det deles ut ni priser á kroner 40.000, og en ”veteranpris” på 50.000 kroner. Til sammen utgjør dette den største prisen innen kulturfeltet i dag.

Blues og kunstmusikk

Æresprisen for kunstmusikk går til Nordic Voices, en norsk vokalsekstett som ble startet i 1996.

Nordic Voices

Tone E. Braaten, Ingrid Hanken, Ebba Rydh, Per Kristian Amundrød, Frank Havrøy og Trond Olav Reinholdtsen utgjør Nordic Voices.

Foto: Stein Eide / NRK

– Nordic Voices regnes som et av verdens fremste ensembler innenfor sitt område, skriver juryen i sin begrunnelse.

Repertoiret til den 6-stemmers a cappella gruppen spenner fra
gregoriansk sang til ny musikk og mongolsk overtonesang. Et av
gruppens mål er å utforske vokalkunsten, finne nye teknikker og nye
måter å bruke stemmen på.

Bluesprisen får sangeren Rita Engedalen fra Jondalen ved Kongsberg.

– Rita Engedalen har en stemme med sjel, den setter spor, hun er ekte, mener juryen.

Pop og folkemusikk

Sangeren og kantelespilleren Sinikka Langeland.

Sangeren og kantelespilleren Sinikka Langeland.

Kategorien folkemusikk/viser burde vært utvidet med noen flere
sjangere for å passe til årets prisvinner.

– Sinikka Langeland har et vidt spekter, fra koraler og hymner til sjamanske runesanger, fra egne viser og musikk fra Finnskogen til klassisk musikk og samarbeid med jazzmusikere, påpeker juryen.

Æresprisen i klassen for populærmusikk går i år til Marit Larsen. Hun fikk internasjonal oppmerksomhet for sin musikk allerede som tenåring. Da var hun medlem av duoen M2M.

Platene hennes blir solgt i hele verden, og hun turnerer for tiden mest utenfor Norge. I løpet av få år har sangeren, musikeren og låtskriveren Marit Larsen blitt en av våre mest folkekjære artister.

Juryen om Marit Larsen

Janson i «Åpen klasse»

Alfred Janson

Alfred Janson.

Foto: MIC/Lisbeth Risen

Vi sier med Store Norske Leksikon:

«Med sitt mangfoldige virke som komponist og utøvende musiker, og med sin ubesværede ferd innen, mellom og på tvers av ulike sjangere og stilarter, fra pop til “seriøs” samtidsmusikk, fra jazz til klassisk, har Alfred Janson vært en sentral skikkelse i norsk musikkliv siden 1960-årene», skriver juryen i sin begrunnelse.

En gruppe musikere som er ukjent for det store publikum, er studiomusikere.

To av dem har fått hver sin pris på 40. 000 kroner. Det er slagverkeren Erland Dahlen og bassisten Jonny Sjo. Begge har deltatt på utallige innspillinger.

Skuespiller og danser

– Even Stormoen er en ypperlig skuespiller, og mestrer de fleste typer
ledende roller, skriver juryen i sin begrynnelse for å gi prisen til bergenseren.

Ved Rogaland Teater har han hatt store roller som Higgins i My Fair Lady, Hjalmar Ekdahl i Et Dukkehjem, Per Degn i Erasmus Montanus og Harpagon i Den Gjerrige.

Stormoen har også erfaring fra radio, film og fjernsyn, blant annet fra
NRKs dramaserie Brigaden.

Suzie Davies startet sin dansekarriere som frilanser i England og Danmark, før hun ble tilknyttet Carte Blanche i Bergen. Der var hun frem til 2004, men nå er hun etablert frilanser i Norge, med base i Oslo.

– Hun får ærespris fordi hun har en unik evne til å formidle et sterkt scenisk uttrykk gjennom få bevegelser og et enkelt nedtonet fysisk formspråk, mener juryen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.