Hopp til innhold

Leserflukten uteble for Times

På fire måneder har The Times og Sunday Times oppnådd over 100 000 betalende lesere på nett. Men norske brukere trenger ikke frykte betalingsmurer på nettavisene med det første.

Faksimile The Times

Besøkstallene hos The Times har falt mindre enn forventet etter at de la om nettavisen til en betalt modell.

Tirsdag annonserte News Corporation at nettutgaven av avisene The Times og Sunday Times hadde oppnådd 105 000 betalende kunder siden de la om til en betalt modell i sommer.

Bare to uker etter omleggingen i juli hadde to tredeler av leserne til de to nettavisene forsvunnet. Ifølge New York Times forventet News Corporation en leserflukt.

Selskapet hadde forberedt seg på å at besøkstallene ville falle med rundt 90 prosent når leserne plutselig måtte betale for seg. I dag ser de seg godt fornøyd med å ikke ha mistet "mer" enn 42 prosent.

– Villige til å betale

Rupert Murdoch

Rupert Murdoch, eier av News Corporation, går imot rådende oppfatninger om at nettavisene bør være gratis.

Foto: Jason DeCrow / Scanpix/AP

Rupert Murdoch, eier av selskapet News Corporation, har vært en av de aller første til å gå vekk fra den generelle oppfatningen av nettaviser som et gratistilbud.

Da det ble innført betalingsmurer på The Times og Sunday Times i sommer var dette første gang modellen ble prøvd ut på store aviser med generelle nyheter og en bred publikumskare.

Murdoch har allerede hatt en viss suksess med å ta betalt for tilgang til The Wall Street Journal og tabloidavisen News of the World.

Ifølge New York Times mener Rebekah Brooks, talskvinne for News Corporations avdeling i London, at flere aviser burde ta betalt for sitt digitale innhold.

– Disse tallene viser veldig tydelig at en stor mengde mennesker er villige til å betale for kvalitetsjournalistikk i digitale formater, sier hun.

Til tross for at nettavisene har mistet et betydelig antall lesere hevder News Corporation at de drar utbytte av omleggingen fordi de nå satser på mer fokuserte annonser, og får i tillegg inntekter fra abonnentene.

Betaler for spesialisert innhold

Det har lenge vært en rådende oppfatning blant medieanalytikere at det vil være vanskelig å overtale nettbrukere til å betale for nettavisene.

På det internasjonale markedet kan det imidlertid se ut som at trenden er i ferd med å snu.

I tillegg til The Times og Sunday Times sier The Financial Times at de har oppnådd 189 000 betalende kunder siden de la om til betalte tjenester, og New York Times har varslet at de planlegger å legge om i løpet av 2011.

På den annen side er det lite som tyder på at trenden vil spre seg til Norge med det første.

Kristine Löwe i Norwegian Online News Assosiation tror ikke denne typen betalingstjenester vil få særlig gjennomslag i Norge.

– Jeg har vanskelig for å tro at nettavisene vil begynne å ta betalt for generelle nyheter, sier hun til NRK.

Löwe er mer åpen for at det vil bli mer av betalte tjenester som tilbyr spesialisert innhold på nett.

– Vi har allerede sett at nettavisene utvikler spesialiserte tjenester for for eksempel iPad og lesebrett, og dette tror jeg vi vil få mer av, sier hun.

Vil ikke lukke VG Nett

Espen Egil Hansen

Espen Egil Hansen i VG Nett vil ikke ta betalt for nettavisene, men tilby alternative betalte tjenester.

Foto: VG

VG Nett har tidligere hintet frempå at de ønsker å legge om til betalte tjenester på nett.

Men ifølge ansvarlig redaktør, Espen Egil Hansen, har heller ikke de intensjoner om å ta betalt for tilgang til de vanlige nettsidene.

– Vi ønsker ikke å lukke VG Nett, men vi jobber med å tilby andre redaksjonelle tilbud som vil komme på toppen av de vanlige sidene, sier Hansen til NRK.

Hansen mener The Times eksperiment er interessant, men presiserer at de hadde et annet utgangspunkt enn VG Nett.

– På VG Nett tjener vi gode penger på annonsører, noe jeg forstod The Times hadde problemer med. I dag har vi omtrent en halv million lesere daglig. Hvis vi lukker nettsidene våre og sitter igjen med kanskje 50 000 betalende kunder vil dette gjøre oss mindre attraktive for annonsører, og journalistikken vil miste sin gjennomslagskraft, sier han.

– Vi jobber med å utvikle betalte tjenester, men det er vanskelig så lenge andre aktører, som NRK med lisenspengene i ryggen, kan tilby det samme gratis, sier Hansen.

Kulturstrøm

  • Samisk Netflix-film på topp ti i 71 land

    Loga sámegillii.

    Den samiske Netflix-filmen «Stjålet» er allerede etter få dager blitt tidenes samiske kommersielle filmsuksess.

    Filmen er på topp ti-lista over mest sette filmer i 71 land, blant annet i USA, Canada, Storbritannia, Norge og Sverige.

    Det opplyser regissør Elle Marja Eira på sin Facebook-side.

    Handlingen i thrillerfilmen er i et reindriftsmiljø i Nord-Sverige. Filmen ble sluppet internasjonalt på fredag.

    Filmen er laget etter Ann-Helén Laestadius sin kritikerroste roman «Stjålet».

    Spent gjeng på tur til førvisning av Netflix-filmen "Stjålet" i Kiruna, april 2024
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
  • «Ringenes Herre» blir 15 timar lang opera

    Fantasyklassikaren «Ringenes Herre» av J.R.R. Tolkien blir opera for første gong. Det melder Sveriges Radio.

    Det er den britiske komponisten Paul Corfield Godfrey som skriv musikken. Innspelinga av musikken har allereie starta av nasjonaloperaen i Wales, og skal sleppast i 2025.

    Operaen blir delt inn i fleire framsyningar, på til saman 15 timar og 30 kapittel.

  • Kadetten avlyser også 2024-festivalen

    Festivalen Kadetten i Sandvika, som kaller seg Norges største hiphopfestival, avlyser årets utgave.

    «Det er med tungt hjerte at vi må meddele at Kadetten 2024 er avlyst», står det på festivalens Instagram-side , og gjengitt av YLTV.

    «Det er utrolig leit, vi var overbevist da vi relanserte festivalen i år at situasjonen og markedet hadde snudd – sånn ble det ikke. Kombinasjonen av vesentlig høyere priser på alt av artister i sjangeren, usikre og innstilte turnéplaner, høyere kostnader og mindre kjøpekraft blant vårt publikum gjør at vi ikke ser det mulig å gjennomføre festivalen i år», står det om årsaken til avlysningen.

    Ifølge Instagram-posten vil kjøpte billetter refunderes automatisk.

    Kadettenfestivalen ble avlyst også i 2023.

    Cezinando på Kadetten 2022
    Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK P3