Hopp til innhold

– Tårer i Gaza er ren propaganda

«Gazas tårer» er Vibeke Løkkebergs første film på 17 år. Ren propaganda, mener Israel-venn. Riktig og viktig, mener Gaza-legen Erik Fosse.

Erik Fosse

Erik Fosse jobbet som lege i Gaza under bombingen.

Vibeke Løkkeberg

Vibeke Løkkeberg

I sin nye dokumentarfilm tar Vibeke Løkkeberg oss tilbake til vinteren 2009, da Israel bombet Gaza.

– Min film er en rekonstruksjon av selve krigen, siden vi ikke fikk være med på den som journalister, sier Vibeke Løkkeberg. Gaza-stripen var stengt.

Regissøren, som ikke har laget film på 17 år, sier at hun ikke har interessert seg for soldatene, men for menneskene som opplevde bomberegnet.

Sammen på kino

Conrad Myrland

Conrad Myrland, daglig leder i 'Med Israel for fred'.

Conrad Myrland er daglig leder for Med Israel for fred. Han har sett filmen i dag, sammen med fungerende leder for Palestinakomiteen , Mass Soldal Lund.

– Dette er en ren propagandafilm. Naturligvis er det tragisk å se barn bli drept, men jeg frykter at det blir skapt et inntrykk av at Israels krigføring er mer brutal enn andre lands, sier Myrland.

Han mener at «Gazas tårer» ikke gir noen løsninger for fremtiden. Vibeke Løkkeberg sier at hun aldri hadde ventet noe annet enn at «Med Israel for fred» ville si at filmen er propaganda.

– Denne filmen er blitt kalt «den ultimate antikrigsfilm». Det er jeg derimot veldig glad for, sier Vibeke Løkkeberg.

Rykende uenig

Mass Soldal Lund i Palestinakomiteen har også sett filmen. Han er rykende uenig med Conrad Myrland. Han mener at filmen bekrefter Israels brutalitet under bomingen av Gaza.

Mass Soldal Lund

Mass Soldal Lund i Palestinakomiteen i Norge.

– Det var en forferdelig film, men den var også både sterk og flott, mener han.

Sett med barns øyne

– Filmen er viktig og riktig fordi den fokuserer på barna. Den viser barn som har mistet alt, men som samtidig har en verdighet og konstruktive forslag til løsning, mener Erik Fosse.

Han trekker frem at flere barn sier i filmen at de gjerne vil bli jurister og leger, slik at de kan være med å skape en fremtid for Gaza.

– Det viser at de har både modenhet og håp, sier legen.

Fosse synes også det var interessant å se noe av det som foregikk i gatene og i palestinernes hjem. Selv sto han stort sett bøyd over pasienter.

– Jeg og Mads Gilbert oppholdt oss jo stort sett på sykehuset, sier han.

– Ikke bare ofre

Han liker at filmen ikke fremstiller palestinerne utelukkende som ofre.

– De fremstilles som mennesker som opplever en stor menneskeskapt katastrofe, sier han.

Fosse og Mads Gilbert har fortalt om hva de opplevde i boka «Øyne i Gaza»

Filmen «Gazas øyne »har premiere 5.november.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)