Hopp til innhold

20 år med taxi-bilder

Fotograf Sigbjørn Sigbjørnsen har fotografert taxier og taxisjåfører verden rundt i 20 år. Det har det blitt bok av.

– Jeg fotograferte i Afghanistan i 2007, men da jeg skulle fly hjem fra Kabul var avgangen blitt framskutt, så jeg rakk ikke flyet, forteller Sigbjørn Sigbjørnsen.

Taxi-fotografen kjører taxi med NRK gjennom Oslos gater.

– Det jeg måtte gjøre var å slenge meg i en taxi fra Kabul til Islamabad i Pakistan. Da tok jeg igjen flyet som hadde en natts mellomlanding der, avslutter han fornøyd.

Taxi-bilder fra 74 land

Taxi - en fotografisk reise

«Taxi»

Foto: Forlaget Press

«20 år - fem verdensdeler - 74 land - over 1000 taxibilder». Slik oppsummerer Sigbjørn Sigbjørnsen arbeidet med «Taxi» på bokas bakside.

I boka har han plukket ut rundt 80 av sine beste taxi-bilder.

– Jeg begynte å ta bilder av taxisjåfører og taxiene deres i Peru i 1987. Jeg var backpacker, og for å komme meg rundt på diverse severdigheter måtte jeg som regel ta taxi. Men det viste seg at jeg var mer interessert i taxisjåførene og landskapet vi kjørte i enn i severdighetene, forteller han.

– Er det vanskelig å få taxisjåfører til å stille opp?

– Nei, det er som regel ikke noe problem i det hele tatt, men for eksempel i Kina kan det jo være vanskelig å forklare sjåførene hva det er jeg vil.

– Ta taxi helt til døra

Sigbjørnsen har tatt taxi-bilder mange steder som regnes som utrygge, for eksempel i Afghanistan og Somalia. Men han har aldri blitt fysisk angrepet på noen av bildereisene sine.

– En gang ble jeg ranet i Rio, av politiet, men det var fordi jeg hadde glemt hvor jeg bodde og gikk ut av taxien hundre meter for tidlig, forteller han.

– Så man burde ta taxi helt til døra?

– Ja. Det er moralen

Prostituerte neste?

For Sigbjørn Sigbjørnsen er taxi-bildene som en slags dagbok. Han har lyst til å lage en ny bildeserie, men er ikke sikker på hvilket motiv han skal velge seg ut.

– Buss?

– Nei, ikke flere transportmidler.

Tidligere har fotografen gitt ut bok med en bildeserie av narkomane og uteliggere. Han forteller at han alltid har vært interessert i å fotografere folk som blir regnet som «underdogs»:

– Jeg har tenkt litt på prostituerte. Kanskje det blir dem.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.