Hopp til innhold

Nazi-plyndret kunst legges på nett

Under andre verdenskrig stjal nazistene tusenvis av kunstverk fra jødene. Mer enn 20.000 slike kunstverk legges nå ut på Internett, i forsøk på å bringe dem tilbake til sine rettmessige eiere.

Kunstverkene ble stjålet i perioden 1940-1944, hovedsaklig fra jøder i Frankrike og Belgia, av Hitlers spesialstyrke Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg, «ERR».

Nazistene stuet bort de dyrebare kunstskattene i blant annet en gammel kirke, en saltmine, og i SS' hovedkvarter.

Legges i database

Nazistenes egne dokumenter viser at minst halvparten av alle kunstverkene som ble stjålet ikke har blitt levert tilbake til sine rettmessige eiere etter 2. verdenskrig, skriver avisen Dailymail.

Disse er nå for første gang lagt inn i en database på nett, og kan fra og med i dag søkes opp av overlevende etter Holocaust og deres etterkommere, eller kunstsamlere og auksjonshus.

– Det er nå museumsarbeidere, auksjonshus, og kunstsamleres ansvar å undersøke om noen av deres malerier ligger i denne databasen, og dermed er kunst som ble stjålet fra Holocaust-ofrene, sier Julius Berman, en av hovedpersonene bak prosjektet.

Kunstverk plyndret under Holocaust

Informasjonen om kunstverkene er hentet fra nazistenes egne dokumenter.

Foto: Ap

Verdt mange millioner

Blant kunstverkene finner vi malerier av blant andre Salvador Dali, Pablo Picasso, Vincent Van Gogh og Claude Monet.

Noen av kunstverkene kan være verdt mange millioner kroner. Salvador Dalis maleri «Swans Reflecting Elephants» er inkludert i samlingen, samt «Seated Pierrot» av Pablo Picasso.

Et bilde av Pablo Picasso satte ny verdensrekord da det i mai ble solgt for 106 millioner dollar, nærmere 653 millioner kroner, på en auksjon hos Christie’s i New York.

Tidligere i år ble et Dali-maleri, malt i samme periode som «Swans Reflecting Elephants» solgt mer enn 36 millioner kroner.

Kunstverk plyndret av nazistene legges ut på nett

Den plyndrede kunsten ble blant annet stuet bort i en gammel kirke i Tyskland.

Foto: Ap

Tusenvis fortsatt savnet

Disse 20.000 kunstverkene kan være bare toppen av isfjellet, ifølge prosjektets direktør Marc Masurovsky.

Ifølge ham viser beregninger at nazistene konfiskerte over 650.000 kunstverk. Mellom 100.000-200.000 er fortsatt savnet.

– Nazistenes tyverier var enormt omfattende, forteller Odd Bjørn Furre, direktør for Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter.

Han tror databasen kan bli svært viktig.

– Den katalogiserer 20.000 kunstverk, og sjansene for at disse kan føres tilbake til de rettmessige eierne øker når vi får en slik presis katalogisering og identifisering.

Kunstverk plyndret under Holocaust

General Dwight D. Eisenhower inspiserer kunstskatter som ble nazistene, og lagret i en saltgruve.

Foto: Ap

En del av utryddelsen

Ødeleggelsen av de europeiske jødene var tredelt. De ble drept, dessuten ble gjenstandene og eiendommene deres konfiskert og ødelagt. I tillegg skulle historien deres og minnene om dem også slettes.

– Kunstgjenstander og andre former for eiendom var en del av den totale tilintetgjørelsen av de europeiske jødene, og stod sentralt i utryddelsesprogrammet, forteller Furre.

– De som arbeidet i institusjonene som hadde som oppgave å konfiskere jødisk kunst var veldig høyt kvalifiserte personer. Det er trist å registrere at tyske akademikere i stor grad lot seg mobilisere til dette.

Vanskelig prosess

Tilbakelevering av kunst som ble tatt av nazistene har vist seg å være et vanskelig og ømtålig tema.

– Denne prosessen har pågått en del år, og det har ikke vært smertefritt. Disse kunstverkene finnes i museene, hos kunsthandlere og private samlere, så dette er en komplisert og vanskelig prosess.

– Men jeg tror likevel denne databasen har noe for seg, for det vil ligge et massivt moralsk press på de institusjonene som har kunst av denne typen, til å rydde opp i dette, sier direktøren.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP