Hopp til innhold

Skjelte ut NRK-reporter

– Synes du selv at du er en intelligent person? Bare svar ja eller nei! Se hva som fikk rapperen Ninja, fra det sør-afrikanske bandet Die Antwoord, til å tenne på alle pluggene.

Video DIEANTWOORD-ALS-111010-WW

Det sør-afrikanske bandet Die Antwoord – som består av rapper Watkin Tudor Jones (også kjent som Ninja), sanger Yo-Landi Vi$$er og DJ Hi-Tek – er det man kan kalle et musikalsk internettfenomen.

Debutalbumet $O$, som slippes i vanlige platebutikker denne uken, ble først gjort tilgjengelig for gratis nedlasting på bandets nettside.

Låtene spredte seg på nettet som ild i tørt gress, med god drahjelp fra musikkvideoer som viser zef-estetikken som raverap-trioen har blitt kjent for.

Die Antwoord

Bandets popularitet har eksplodert siden musikkvideoene til «Zef Side» og «Enter the Ninja» ble sluppet på nettet.

Insisterer på at de er ekte

Etter at de tok «the interweb» (som de selv kaller det) med storm, la Die Antwoord ut på turné, og spilte blant annet på Roskilde og på Øyafestivalen. De har også signert med det amerikanske storselskapet Interscope Records.

Selv om bandet insisterer på at de lager musikk for mannen i gata og ikke for såkalte hipstere, beskyldes de ofte for ikke å være så ekte som de vil få alle til å tro.

Mange har spekulert i om det hele ikke dreier seg om et slags kunstprosjekt.

– Dette intervjuet er over nå

I kveldens episode av Nasjonalgalleriet, kan seerne få med seg et intervju med bandet, hvor de blant annet snakker om sin plass i Sør-Afrikas kulturbilde.

Ninja og Yo-landi

Et spørsmål fra Nasjonalgalleriets reporter fikk Ninja og Yo-Landi til å fly i flint.

Foto: Øyvind Øvergård / NRK

– Jeg vet ikke hvem som er «de gode» og hvem som er «de onde». Det er opp til deg å bestemme og opp til meg å finne ut, sier Ninja om bandets forhold til konservative sør-afrikanere.

Men da reporter Christian Scharning spurte Ninja og Yo-Landi om ikke bandet rett og slett er konseptuell performancekunst, tente rapperen på alle pluggene:

– Dette intervjuet er over nå, det var hyggelig å prate med deg, men vi er en rapgruppe fra Sør-Afrika, sier Ninja mens Yo-Landi ser forvirret ut og sier at hun ikke har skjønt spørsmålet.

Se klipp fra intervjuet øverst i saken.

Ettertraktet av stjerneregissør

NRKs musikkanmelder Marius Asp ga Die Antwoords Øya-konsert terningkast tre. Asp beskrev bandets visuell profil som «hyperaktiv» og «søplete» og sa at de er en «polariserende flørt med de ekleste delene av den moderne musikkhistorien».

Yo-Landi fra Die Antwoord

Vokalisten Yo-Landi ble spurt av selveste David Fincher om hun ville bli den nye Lisbeth Salander – og sa nei.

Foto: Nanna Kreutzmann / AFP

Likevel er det ingenting som tyder på at sør-afrikanernes søplete stil kommer til å miste sin appell i tiden fremover.

I forbindelse med norgeskonserten i august, brukte Lydverket bandet som tema i en av sine sine «elsk eller hat»-debatter. I en avstemning på programmets nettside, sa nesten seksti prosent av leserne at de elsket de sør-afrikanske rapperne.

I sommer ble det dessuten kjent at Oscar-vinner David Fincher, regissøren bak Fight Club og Se7en, ville ha Yo-Landi i rollen som Lisbeth Salander i den amerikanske nyinnspillingen av Stieg Larssons «Menn som hater kvinner».

Sangeren bekreftet senere overfor Dagbladet at Fincher hadde tilbudt henne rollen, men at hun hadde valgt å takke nei.

Die Antwoords «SOS – The Album» slippes i platebutikkene i dag.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.