Hopp til innhold

Mediene viser kvinner i tradisjonelle roller

Få kvinner opptrer som eksperter i mediene. De deltar heller som grasrotstemmer, koner eller mødre, viser en global medieundersøkelse.

Kvinner i mediene

24 prosent av kildene og de som deltar i nyhetsmediene er kvinner, viser en global medieundersøkelse.

Foto: Nettaviser / (skjermdump)

10. november 2009 ble det gjort stikkprøver i 180 land. Disse skulle gi en pekepinn på hvordan kvinner og menn blir representert i nyhetene i dagspresse og etermediene.

24 prosent av kildene og de som deltok i nyhetsmediene var kvinner. Selv om det altså er flere menn enn kvinner som deltar i mediene, har kvinneandelen økt de siste 15 årene.

Elisabeth Eide

Elisabeth Eide.

Foto: Privat

Tradisjonelle roller

Men til tross for at kvinnene er mer synlige i mediene, er rollene de opptrer i tradisjonelle, sier Elisabeth Eide, medieforsker ved Høgskolen i Oslo.

– Kvinner er ofre i større grad enn menn. De er oftere å finne på grasrota med alminnelige grunnplansmeninger, og i større grad er de også illustrerende tilfeller av noe som kanskje en mannlig forsker eller ekspert har uttalt seg om.

Flere i Norge

Norge kommer bedre ut enn gjennomsnittet når det gjelder kvinners deltakelse i mediene. Det vil si at kvinneandelen i mediene ligger på samme nivå som for eksempel Hellas og Nicaragua, med 31 prosent.

Men selv om kvinnerepresentasjonen er høyere her til lands, er det her som i resten av verden langt flere menn enn kvinner som opptrer som eksperter, sier Kristin Skare Orgeret, forskerkollega av Eide.

– Hvis vi skal gi en bestemt historie som er representativ for norske medier denne dagen, så vil det være en nyhetssak der en kvinnelig reporter snakker med en kvinnelig kilde, eller «konsekvensekspert», som gir erfaringer fra sitt eget dagligliv.

Men så kommer det inn en mannlig ekspert og skal analysere, definere og fortelle oss hva dette egentlig betyr, sier Orgeret.

Konsekvensen av at kvinnene ikke opptrer som eksperter, er at de mister definisjonsmakt, mener hun.

– Når kvinner forteller fra sitt eget liv, mens det er mennene som skal trekke det opp på et høyere plan, er det mennene som får tolke virkeligheten, sier Kristin Skare Orgeret.

Hilde Henriksen Waage

Hilde Henriksen Waage.

Foto: NRK

– Samfunnsproblem

Undersøkelsen viser at en av fem eksperter i nyhetene er kvinner. Hilde Henriksen Waage er en av de kvinnelige ekspertene som ofte er å se i mediene. Hun er professor i Historie ved universitet i Oslo. Waage mener det er et samfunnsproblem at kvinner ikke deltar som eksperter.

– Det er jo beklagelig hvis det skal være sånn i et samfunn at det er mennene som fremstår i en belærende ekspertrolle, mens kvinnene blir sittende i rollen som hører på.

Hun mener kvinner oftere bør takke ja til å uttale seg som eksperter.

– Det bør være sånn at når man er utdannet og kompetent, bør også kvinnene kunne ta det ansvaret å delta i diskusjonen selv.

– Skummelt og fremmed

Hilde Henriksen Waage mener en av grunnene til at kvinner ikke deltar som eksperter, er at de vegrer seg for det.

– Jeg kan ikke snakke om noe annet enn de personlige erfaringene jeg har. Men jeg tror mange vegrer seg for å delta på en arena der de ikke er kjent eller trygge. Og vi forskere er jo ikke utdannet til å være tabloide og snakke i mediene. Jeg tror mange kvinne er redde for å gjøre kaste seg ut i noe som oppleves som litt skummelt og nytt og fremmed.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.