Hopp til innhold

... og så kom tårene

Einar Lunde avsluttet 40 år i Dagsrevyen. Den siste turen opp trappa til kontorlandskapet var den tøffeste.

Einar gråt

Einar Lunde ble tatt mot av kollegene i nyhetsavdelingen for siste gang, med kake og applaus. Da måtte Lunde ta til tårene.

Foto: NRK

I dag hadde Einar Lunde sin aller siste sending i Dagsrevyen noensinne. 67-åringen takket høytidelig alle seerne for følget, og fikk blomster fra kringkastingssjef Hans-Tore Bjørkaas. Etterpå fikk han to store klemmer, en fra Ingvild Bryn, hans makker gjennom ti år, og en fra Anne Rimmen på sporten.

– At det går an å være så heldig, spurte han de frammøtte journalistene.

Det er en lang karriere han takket av fra. Fra han begynte i 1968 har han vært sommervikar, nyhetsanker og Afrika-korrespondent, han har ledet TV-aksjonen og vært radiovert i Afrika. De siste 20 årene har han vært helt fast som anker i Dagsrevyen.

Send en hilsen til Einar Lunde på NRK.nos Facebook-side.

– Tok til tårene

– Da jeg gikk opp trappen fra studio sammen med nyhetssjefen vår (Stein Bjøntegård, journ. anm.) begynte vi å ta til tårene begge to. Plutselig gikk det opp for meg at her skal jeg ikke gå lenger, denne trappen jeg har gått mange ganger opp hver gang, sier han til NRK.no.

SE EINAR LUNDES SISTE DAGSREVYEN HER

– Nå skal jeg ikke gå der lenger, nå går jeg der for siste gang.

– Hva slags følelser har du hatt i dag?

Einar med makkere

Einar Lunde sammen med kollegene Ingvild Bryn (t.v.) og sportsanker Anne Rimmen (t.h.).

Foto: NRK

– I dag har det vært sommerfugler i magen, det har vært vemod i hjertet og klump i halsen. Og full av takknemlighet for at jeg har fått være her i 40 år, sier han.

– Vil savne kollegaene i NRK

Vil savne kollegene

Lunde fikk et haleheng fra studio 5 til kontorplassen i nyhetsavdelingen. Oppe ble han møtt av alle kollegene. Da kom tårene, og profesjonelle Einar Lunde måtte snu seg vekk et øyeblikk. Det er kollegene han vil savne mest.

Einar Lunde feiret med kake

Lunde ble mottatt av kollegene i nyhetsavdelingen etter siste sending.

Foto: NRK

– Jeg sitter igjen med en kjempestolthet over at Dagsrevyen har utviklet seg så utrolig, at Dagsrevyen fortsatt har en så sterk stilling blant folk. Når det skjer noe av litt alvor vender hele folket seg til oss, for det er oss de stoler mest på. Og det å være med på å bidra til troverdigheten til Dagsrevyen har vært et stort privilegium, sier han.

Skrek seg hes før Kveldsnytt

Ingvild Bryn, makkeren gjennom ti år, var imponert over Lundes siste dag.

– Han er fullt konsentrert, til tross for at han har sin siste dag med de følelsene det får med seg, og han gjennomfører et tøft intervju med forsvarssjefen.

«God kveld» for siste gong

– Hva tar du med deg fra tida med Einar?

– Jeg tar først og fremst med meg et varmt vennskap. Vi er gode, nære venner, og selv om han ikke skal være her hver dag vil vi beholde vennskapet, sier hun.

Sa opp i protest

Det ble på tampen av fjoråret kjent at Einar Lunde sa opp sin stilling i protest mot reglene om engasjementer utenfor NRK-huset. Han har siden 2002 vært reiseguide for temareiser til Sør-Afrika, og denne jobben ble etter en regelendring uforenlig med jobben som nyhetsanker. Lunde sa i desember i fjor at han gjerne ville ha fortsatt til 2013, men at han heller valgte å si opp jobben. Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas var derimot helt klar på hva NRK mister.

Ei nar Lunde og Hans-Tore Bjerkaas

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas takket Lunde med blomster etter hans siste sending. – Vi mister en stor formidler, sa han etter sendingen.

Foto: NRK


– Vi mister en fantastisk formidler. Han har holdt på i 40 år og formidlet nyheter til det norske folk, det er en formidabel prestasjon. Vi andre kan komme på jobb med dårlige og gode dager, han som står på skjermen har bare gode dager, og Einar har vært et unikum. Han har utstrålt arbeidsglede, så det er et stort tap for NRK og formidlingen av nyheter, sier Bjerkaas til NRK.no.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober