Hopp til innhold

En av disse blir «Mesternes Mester»

Deltagerne til «Mesternes Mester» er klar, og 11 idrettshelter skal nok en gang møtes til dyst. – Formen er ikke på topp, men jeg jobber best under press, sier Liv Grete Poirée.

 * Lene Jenssen, Svømming * Trine Haltvik, Håndball * Jorunn Horgen, Brettseiling *
Foto: NRK/Scanpix

På deltagerlisten denne gang finner vi en crosskjører med en smertefullt lang skadeliste og to skiskyterlegender blant de 11 som skal gjøre opp om den gjeve tittelen.

– Tro det eller ei, men dette henger like høyt som et hvilket som helst mesterskapseier, fortalte Franck til NRK.no etter at han dro i land seieren i forrige sesong av serien.

Ikke i tvil om å delta

Mesternes Mester sesong 3

Lene Jenssen, Trine Haltvik, Jorunn Horgen, Liv Grete Poirée, Siren Sundby, Kay Arne Stenshjemmet, Frode Rønning, Finn Chr. «Finken» Jagge, Halvard Hanevold, Frode Estil og Ailo Mikkelsen Gaup i tilfeldig rekkefølge.

Foto: Sidsel Linden / NRK

Ailo Gaup så nesten alle episodene av Mesternes Mester i fjor og var ikke i tvil når han bele spurt om å delta. Crosskjøreren trekker litt på det når han blir spurt om sine egne vinnersjanser, men resonerer seg frem til at de kanskje ikke er så dårlige allikevel.

– Æ e jo sterk, rask, taktisk, smidig, smart, eksplosiv, utholdende, velkoordinert og ikke minst ydmyk, så vi får nå se hvordan det går, sier en konkurranseklar Ailo Gaup til NRK.no.

Ailo Gaup

Ailo Gaup satser på at ydmykhet bringer han til topps i «Mesternes Mester»

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Han gleder seg mer til det sosiale enn konkurranser og er litt usikker på hvordan de mange skadene han har fått gjennom karrieren vil reagere på den fysiske påkjenningen.

– Skadene kan føre til at jeg må ta det litt med ro i noen av konkurransene. Løping kan for eksempel bli en prøvelse, men jeg tror ikke jeg vil komme til å måtte stå over noen av konkurransegrenene av den grunn.

Begynner å lukte sagmuggen

Liv Grete Skjelbred Poirée er en av årets deltagere og kan fortelle NRK.no at hun begynner å kjenne at konkurranseinnstinktet våkner.

– Jeg har ikke hatt noe voldsomt savn etter å konkurrere, men nå begynner jeg å kjenne kribllingen igjen, forteller hun til NRK.no.

Skiskyteren har ikke de helt store forventningene på sine egne vegne og setter et spørsmålstegn til sitt eget treningsgrunnlag før turen går til Kypros.

– Formen er kanskje ikke den beste, men jeg holder meg jo så mye i aktivitet som man kan forvente av ei trebarns-mor i midten av 30-årene. Men jeg jobber best under press, så jeg skal begynne opptrappingen nå, sier Skjelbred Poirée understøttet av sin velkjente latter.

Stiller med skadd skulder

Den tidligere landslagskjempen Trine Haltvik har vært uheldig i oppvarmingen til konkurransen og må stille med en skadet skulder.

– Det går nok mot en operasjon, men jeg håper å kunne være med i konkurransene uten at det hemmer meg alt for mye. Det blir i hvert fall morsomt og endelig få være med i «Mesternes Mester» ettersom jeg har blitt spurt om å delta helt fra starten. Nå passet det endelig, så jeg gleder meg, forteller Haltvik.

Med forskjellig bakgrunn

Årets 11 deltagere er hentet ut fra et bredt spekter med idrett. Her skal folk med bakgrunn i så forskjellige idretter som brettseiling, skiskyting, motorcross og alpint gjøre opp om sammenlagtseieren.

Lene Jenssen, svømming
Jenssen vant kongepokalen tre ganger, i 1976, 1978 og 1979. Hun har 18 NM-titler og satte 28 norske rekorder. Mest kjent for sitt VM-sølv på 100m i 1978. Mest kjent for sitt VM-sølv på 100m i 1978. Dette er fortsatt den fremste norske svømmeprestasjonen/plassering i et verdensmesterskap. Satte nordisk rekord i medaljeløpet. Lene Jenssen var også sanger og ga ut platen Lene med Arne Bendiksen i 1979.

Ailo Mikkelsen Gaup, motorcross freestyle
Ailo Gaup har totalt seks NM-seire i to forskjellige grener. Han vant World Cup i 2003 og i 2004. Han vant verdensmesterskapet i FMX i 2004, og i 2007. Deretter begynte skadene å melde seg på. Den stygge skadelisten innebefatter 35 brukne bein, knekte tenner, punktert lunge, ødelagt nyre og skader i rygg og nakke. Dette førte til at Gaup var nødt til å avslutte karrieren i 2009.

Trine Haltvik, håndball
Hun har spilt 241 landskamper for Norge og er en av norsk damehåndballs mest meritterte spillere gjennom tidene. Hun var med på å vinne VM-gull for Norge i 1999, VM-sølv i 1997 og VM-bronse i 1986. I 1998 ble hun kåret til verdens beste spiller.

Jorunn Horgen, brettseiling
Horgen ble verdensmester i brettseiling for første gang i 1984 og fulgte opp med fem andre VM-seiere. Hun har fire EM-seiere og totalt 19 medaljer fra EM og VM. Jorunn Horgen var norsk flaggbærer i OL i Barcelona der hun fikk 8.plass.

Liv Grete Poirée, skiskyting
Skiskyterlegenden har vunnet åtte gullmedaljer i VM i skiskyting, to OL-sølv (ett i stafett), 1 OL-bronse og 22 enkeltseire i Verdenscupen i skiskyting. Hun er den eneste kvinnelige skiskytteren som har tatt fire gullmedaljer i ett og samme verdensmesterskap.

Siren Sundby, seiling
Sundby startet seilekarierren som seksåring og deltok som 17-åring i OL. I 2003-sesongen ble hun europamester, verdensmester, vant prøve-OL i europajolle og ble kåret til Årets kvinnelig seiler. Hun forsvarte VM-gullet i 2004 og tok gull under OL i Athen i 2004. Deretter la hun opp, men gjorde comeback under OL i Beijing i 2008. Hun er i dag student på BI hvor hun tar en mastergrad.

Kay Arne Stenshjemmet, lengdeløp skøyter
Stenshjemmet var den yngste av de fire ”s”-ene som satte Norge på kartet i skøyter på 70-tallet. Han satte verdensrekord på 5.000m i 1977 som stod i 5 år. Han ble europamester i 1976 og 1980. Han tok OL-sølv på 1500 og 5000 meter i 1980 da Eric Heiden tok fem gullmedaljer av fem mulige. Han tok også VM-sølv i 1981 og bronse 1979. I alt tok han ni distanseseire ved internasjonale mesterskap.
Stenshjemmet jobber i dag som fotograf i Romerikes Blad.

Frode Rønning, lengdeløp, skøyter
Rønning var i mange sesonger blant verdens beste skøytesprintere og deltok i 13 sprint-VM mellom 1977 og 1989. Han ble mester i 1981, og tok sølv i 1978 og bronse i 1979 og 1982. Han har deltatt i tre OL og tok bronse på 1000m. i 1980. Frode Rønning har ni norgesmesterskap i sprint sammenlagt. Han var tidlig et stort talent og satte seks verdensrekorder som junior på 500 m, 1000 m og sammenlagt sprint. I 1981 ble han tildelt Olavstatuetten.

Finn Chr. ”Finken” Jagge, alpint
Finken tok sju seiere i verdenscupenog satte Norge på alpinkartet med Ole Kristian Furuseth, Lasse Kjus og Kjetil André Aamodt. Karrierens høydepunkt var gullet i slalåm under OL 1992 i Albertville. Han mottok Morgenbladets gullmedalje samme år og la opp som aktiv alpinist i 2000.

Halvard Hanevold, skiskyting
Halvard Hanevold er en av de mest meritterte norske skiskytterne og har i alt 22 internasjonale medaljer. Bare Ole Einar Bjørndalen har flere. I OL har Hanevold seks medaljer, hvorav tre gull. I en alder av 40 år gikk han inn til sitt tredje OL-gull i OL 2010 i Vancouver.
Hanevold er bosatt i Asker og er utdannet sivilingeniør ved NTNU. Han er æresmedlem av Asker skiklubb. Han skal jobbe som ekspertkommentator i NRK i 2010/2011-sesongen.

Frode Estil, langrenn
Med 5 gull, 3 sølv og 2 bronse i internasjonale mesterskap er Frode Estil tidenes mestvinnende langrennsløper i klassisk stil siden stilarten ble innført i VM i 1987. På jaktstarten under OL 2002 kom han på delt sølvplass med Thomas Alsgaard, men da Johann Mühlegg senere ble tatt for doping, delte de to nordmennene gullet på distansen.
I dag er han bosatt i Meråker, og jobber som lærer og trener ved Meråker videregående skole.

Lene Jenssen og Kay Arne Stenshjemmet er de eldste i gruppen og ga seg med toppidrett på tidlig åttitall. Ailo Gaup og Halvard Hanevold befinner seg i motsatt ende og er begge nypensjonerte fra idretten. Siren Sundby er med sine 28 år, konkurransens yngste deltager.

Den aller første vinneren av Mesternes Mester ble syklisten Dag-Otto Lauritzen som slo Stian Grimseth i finalen. I fjor gikk Daniel Franck til topps etter å ha kjempet seg til seier over Trine Hattestad.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober