Hopp til innhold

Gir alt for Giske

The Margarets har satt musikkarrieren på vent, mens de bygger ut kulturlivet på hjemstedet Giske på Sunnmøre. Denne uken fikk de en etterlengtet anerkjennelse.

Lars Berg Giskeødegård, Anniken Huitfeldt og Ante Giskeødegård

Lars Berg Giskeødegård (nærmest kamera) og Ante Giskeødegård (til venstre) viser kulturminister Anniken Huitfeldt rundt på Giske.

Foto: Stian Grytten / NRK

Kulturministeren kommer

Viktig avtale i kalenderen; kulturministeren er ventet.

Foto: Stian Grytten / NRK

– Nå må vi begynne å bevege oss. Jeg tror rett og slett vi er for sent ute, sier Ante Giskeødegård.

Sammen med fetter, og kollega i The Margarets, Lars Berg Giskeødegård, venter han storfint besøk på øya Giske. Siste dag i juli skal Norges største spleisefest, Sommerfesten, gå av stabelen her.

Da tar 15.000 besøkende med seg litt mat hver. 60 band og artister stiller gratis. Og Giskeødegård-gutta fikser fri entré til fem konsertscener.

Men det er senere i sommer, denne gangen er det kulturministeren gutta venter på. Og hun er imponert av det hun får se og høre.

– Det er et imponerende engasjement, og det viser at de ikke har glemt hjemstedet sitt, selv om de har flyttet til Oslo, sier Anniken Huitfeldt.

Anniken Huitfeldt får omvisning på Giske

Her skal det bli fest. 31. juli møtes 60 band og artister 15.000 publikummere til en skikkelig sommerfest.

Foto: Stian Grytten / NRK

Liten tid til egen musikk

I løpet av tre korte sommermåneder, sørger Ante Giskeødegård og Lars Berg Giskeødegård for at over 100 artistkollegaer kommer og spiller på Sunnmøre. I tillegg til Sommerfesten, står gutta også bak Midtsommerjazz og Jugendfest i Ålesund.

– Det å få til noe her har vært en drøm lenge. Det har ikke vært så mange større festivaler i Ålesundsområdet de senere årene, sier Ante Giskeødegård.

De bruker egen suksess og kontakter til å styrke kulturlivet i Giske og nabokommunen Ålesund. Det er nærmest en fulltidsjobb, og det gir lite tid til egen musikk.

– Å lage et arrangement der folk og publikum får en utrolig god opplevelse av andre sin musikk, gir egentlig den samme følelsen som å lage og fremføre musikk selv, mener Ante Giskeødegård.

Anniken Huitfeldt får omvisning på Giske
Foto: Stian Grytten / NRK

Frivillig snylter

En av de som artistene som gjester Sommerfesten i år, er Maria Mena. Det er tredje gang hun stiller opp gratis for arrangementet, men Mena er mer redd for at hun skal oppfattes som en snylter.

– Jeg må ærlig talt innrømme at jeg synes jeg får mer betalt i opplevelser. Jeg håper at de føler at de får nok tilbake fra meg, eller så må jeg begynne og vurdere å melde meg på som frivillig også, slik at jeg føler at jeg bidrar.

Maria Mena

Maria Mena lurer på om hun bidrar nok under Sommerfesten. Hun opptrer i alle fall gratis.

Foto: Georgios Kefalas / AP

– Pinlig uten sjekk

Etter tre timer, drar kulturministeren igjen. Og festivalgutta, som ikke blir rike av engasjementet, håper å ha gjort inntrykk.

– Hun sa hun skulle komme til neste år, så det er klart da blir det skikkelig pinlig om hun ikke har med seg en sjekk i bagasjen, sier Ante Giskeødegård, som håper at de neste år også vil få mer tid til egen musikk.

– The Margarets har jo 20-årsjubileum neste år, så da håper vi at vi kan gjøre noe i forbindelse med det.

Han må innrømme at de egentlig ikke har tid, men her skyter Lars Berg Giskeødegård inn:

– Alt går!

Lars Berg Giskeødegård og Ante Giskeødegård

Lars Berg Giskeødegård (midten) og Ante Giskeødegård (til venstre) bor i Oslo, men pendler flere ganger i uken til studioet på Giske, hvor de produserer musikk for andre artister.

Foto: Stian Grytten / NRK

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober