Hopp til innhold

«Kon-Tiki» blir Norges første 3D-film

Flere investorer har vist stor interesse for storfilmen om «Kon-Tiki» under filmfestivalen i Cannes, og dermed er det nå helt sikkert at filmen blir laget i 3D.

Kon-Tiki

Dokumentarfilmen om Kon-Tiki-ekspedisjonen vant Oscar. Nå satses det friskt på spillefilmen.

Foto: scanpix, AP / Scanpix/AP

– Vi har bestemt oss for å gjøre «Kon-Tiki» i 3D. Det er definitivt, forteller produsent Aage Aaberge til NRK.

Aaberge er tilstede under filmfestivalen i Cannes, og hvor han har fått positive tilbakemeldinger på i forbindelse med salgs- og finansieringsarbeidet samarbeidspartnerne har gjort under festivalen.

– Dette betyr at vi så smått kan sette i gang med det konkrete forarbeidet og begynne å lage detaljplaner for gjennomføringen av filmen.

Manglet finansiering til 3D

Tidligere i år ble det klart at regissørduoen bak «Max Manus» skal regissere den første spillefilmen Thor Heyerdahl og Kon-Tikis ferd over Stillehavet i 1947. Filmen skal spilles inn i to versjoner, en som er fullstendig engelskspråklig og en hvor norsk (og svensk) brukes i de scenene hvor det er naturlig.

Espen Sandberg og Joachim Rønning

Espen Sandberg og Joachim Rønning skal regissere den nye filmen.

Beslutningen om å gjøre filmen i 3D ble tatt før den nødvendige finansieringen var på plass.

– Det var noe risikabelt fordi det utsatte prosjektet i tid. Det er en lettelse å i dag oppleve at vi faktisk er i ferd med å få de ekstra pengene vi trenger for å lage 3D.

Aaberge sier til NRK at de regner med å budsjettet kommer til å ligge et sted mellom 115 og 120 millioner.

– Jeg tror det er en riktig beslutning å lage denne filmen i 3D. Det er helt riktig for denne typen film. Vi ser at om du skal ut med en film i denne sjangeren som vi opererer med her, så er man per i dag nødt til konkurrere på det internasjonale markedet og da må man ha 3D.

Store forventninger

Med seg til Cannes har Aaberge en 3D-plakat av filmen laget av en av samarbeidspartnerne for markedsføring under filmfestivalen. Plakaten viser en monsterbølge som truer flåten og de seks ekspedisjonsdeltakerne.

– Etter norske filmforhold er dette «overkill», men dette litt morsomt, for de tror veldig på dette prosjektet og markedsfører det på den måten også, sier Aaberge.

Aage Aaberge med en 3D-plakat for Kon-Tiki

Produsent Aage Aaberge viser fram 3D-plakaten for den nye filmen, som er blitt brukt under promoteringen i Cannes.

Foto: Stine Traaholt/NRK

Aaberge har selv et nær forhold til filmmaterialet ettersom han produserte 50-årsjubileumsfilmen for Kon-Tikis ferd tilbake i 1997.

– Det er morsomt å jobbe med «Kon-Tiki» for ferden er kjent over hele verden. Det er mange som har store forventninger når dette skal bli en spillefilm. Dokumentarfilmen vant i sin tid Oscar, men nå har vi, med moderne teknologi og 3D, mulighet til å fortelle dette eventyret på en helt ny og fantastisk måte, sier Aaberge.

– Det er store forventninger til filmen, det blir tøft for oss og vi må jobbe hardt for å innfri.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober