Hopp til innhold

Han lever av å bygge lego

– Det er ingen grenser for hva man kan bygge i lego, sier den amerikanske kunstneren Nathan Sawaya. På gutterommet lekte han astronaut med selvbygget rakett - i dag lever han av legoklossene.

Nathan Sawaya og hans bie laget av Lego

Nathan Sawaya, kunstner. Robotskultpuren i lego er med i utstillingen 'Brick by brick' i New York.

Foto: Nathan Sawaya

De fleste har minner om små byggverk, kjøretøy og figurer av legoklosser, men ikke alle fortsetter å leke med lego langt inn i sitt voksne liv. Nathan Sawaya er en av dem som har drevet det spesielt langt med de rød, blå, grønne, gule, grå, hvite og svarte plastklossene.

– Barn vil også bli legokunstnere

I dag, 25. mars åpner utstillingen "Brick by brick" i Agora Art Gallery i New York. Der stiller kunstneren Nathan Sawaya ut legokunstverkene han har arbeidet fram gjennom flere år.

Denne lego-skulpturen er laget av kunstneren Nathan Sawaya

Frihetsgudinnen inspirert av Star Wars, er noe av det Nathan Sawaya blir betalt for å lage. Bestillinger får han fra hele verden.

Foto: Nathan Sawaya

Sawaya har turnert i hele Nord-Amerika, og skulpturene hans tiltrekker seg både barn og voksne som vil se.

– Jeg får mail fra barn som spør hvordan de kan bli som meg, og da oppfordrer jeg dem til å være kreative og dyrke lidenskapene sine, sier Sawaya.

Sawaya er langt fra den eneste lego-kunstneren i verden.

I september 2006 ble tre tonn hvite legoklosser helt ut på Tullinløkka i Oslo. Intiativet kom fra kunstneren Olafur Eliasson og det var fritt fram for folk å bygge, gjerne inspirert av planene om et nytt Nasjonalmuseum som var på trappene.

I bloggosfæren viser lego-entusiaster fram det de lager,

Denne lego-skulpturen er laget av Nathan Sawaya.

Nathan Sawaya får også plass til litt hjerte/smerte i sin kunst.

Foto: Nathan Sawaya

og Onion-magasinet kan være en inngangsportal til lego-samfunnet av amatører og profesjonelle byggere på nettet.

Men, Nathan Sawaya er blant dem som bringer legobygging opp på et høyt nivå og gir det et kunsterisk uttrykk.

1, 5 millioner klosser i atelieet

I atelieet sitt i New York har han 1, 5 millioner legoklosser og folk over hele verden gir ham oppdrag. Selskapet Lego har han ingen avtale med, tvert i mot arbeider han som fri kunstner. Det er publikums reaksjoner som motiverer ham til å fortsette å bruke lego som materiale.

Nathan Sawaya lager legokunst i sitt eget atelier i New York.

Her møter Nathan seg selv i stigen. Hans nye utstilling åpner i New York torsdag.

Foto: Nathan Sawaya

– Jeg liker å se folks reaksjoner på kunsten som er skapt ut fra noe de kjenner så godt. Jeg tror mange blir tiltrukket av tanken på at nettop lego kan forvandles til kunstverk, sier han til NRK.no.

Nathan oppdaget legoklossenes magiske muligheter allerede som barn.

– Med fantasien hadde jeg full kontroll over leken. Hvis jeg hadde lyst til å bli rockestjerne, bygget jeg en gitar. Hvis jeg ville bli astronaut, bygget jeg en rakett. Det var et perfekt materiale som ledet meg til yrket som kunstner. Nå kan jeg lage akkurat hva jeg vil, og til og med få betalt for det, sier han.

Det er ti år siden skulptøren Nathan Sawayan utfordret seg selv til å lage en figur i stor skala av lego. Samtidig leste han en bok om Tom Friedmans kunst og ble inspirert til å fortsette å lage skupturer på en utradisjonell måte. Nylig publiserte han boken “The Art of the Brick,”, en samling av lego-skulpturer fra de siste fem årene.

– Jeg håper barn kan bli inspirert til å lage kunst selv, sier han.

Se flere legoskulpturer her: Nathan Sawayas hjemmeside: Brickartist.com

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober