Hopp til innhold

Pink Floyd vant over EMI i retten

Det britiske rockebandet Pink Floyd vant over plateselskapet EMI i britisk rett torsdag.

Pink Floyd

Dave Gilmore (f.v.), Roger Waters, Nick Mason og Rick Wright opptrådte sammen igjen i 2005.

Foto: Lefteris Pitarakis / Scanpix/AP

Bandet trakk plateselskapet for retten for å avgjøre hvorvidt EMI har rett til å selge enkeltspor fra Pink Floyds albumsutgivelser over nettet.

Bandmedlemmene var misfornøyde med hvordan salget av deres musikk styres via internett.

Torsdag avgjorde britisk rett at plateselskapet ikke har rett til å selge nedlastbare versjoner av enkeltspor fra bandets konseptalbum.

Beskyttet av klausul

Pink Floyd som er et av de bandene i verden som har solgt flest album i verden, skrev kontrakt med EMI allerede for over 40 år siden.

Retten fant at EMI er bundet av kontrakten som sier at selskapet ikke kan selge bandets musikk i andre former enn som komplette album uten skriftlig samtykke.

Ifølge dommer Andrew Morritt blir klausulen i kontrakten spesifisert til retten å «beskytte albumenes artistiske integritet».

Pink Floyd fikk sitt gjennombrudd i 1967, og et av høydepunktene i bandets karriere er det doble konseptalbumet «The Wall». Deler av historien på albumet baserer seg på Roger Waters egen barndom og oppvekst i et militant og kjølig Storbritannia.

Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

«Another Brick in the Wall Part II» er den eneste låta som har tatt Pink Floyd til topps på amerikanske singlelister. Se video.

Hemmeligholdt deler av dommen

En annen del av den rettslige striden gikk på at de gjenlevende bandmedlemmene heller ikke er fornøyd med hvordan inntektene fra
nettsalget og markedsføringen av musikken beregnes.

Utfallet av denne delen av striden er ukjent ettersom deler av dommen ble holdt hemmelig, ifølge nyhetsbyrået AP. Det var plateselskapets ønske at royaltystriden skulle holdes hemmelig på grunn av kommersiell taushetsplikt.

EMI ble også dømt til å betale bandets saksomkostninger på rundt 60.000 pund, som er rundt en halv million norske kroner. Samtidig avslo retten plateselskapets rett til å anke saken videre.

Pink Floyd i 1967

Pink Floyd i 1967.

Foto: Scanpix/AP
Nick Mason

Pink Floyds trommeslager Nick Mason i et studio i Abbey Road hvor han deltok i innspillingen av en veldedighetslåt.

Foto: Leon Neal / Scanpix/AFP
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.