Hopp til innhold

- Denne serien blir en snakkis

Lars Monsen tror alle har noe å lære av «Ingen Grenser»-gjengen. Se klipp fra den nye serien her!

Video nsps_upload_2010_3_6_10_21_31_144.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

I kveld er det premiere på NRKs nye realityserie «Ingen grenser» med Lars Monsen som programleder.

I denne serien skal Monsen lede en noe uvanlig ekspedisjon: 11 nordmenn skal forflytte seg 500 kilometer gjennom villmarken på Nordkalotten. Deltakerne har alle én ting til felles: De har en funksjonshemning.

(Saken fortsetter under bildet)

Lars Monsen, Aleksander Øverland Berg og Suzanna Tangen fra "Ingen Grenser"

- Funksjonsfriske mennesker har masse å lære av denne gjengen, sier Lars Monsen. Her er han sammen med deltakerne Suzanna Tangen og Aleksander Øverland Berg.

Foto: Line Snekvik/NRK

Monsen: - Har blitt glad i dem

- Jeg er kjempeglad på vegne av denne gjengen. De har fortjent dette så inmari. Det er de som er hovedpersonene, og folk kommer til å bli i glad i dem. Denne serien blir en snakkis, sier en opplagt Lars Monsen til NRK.no foran førpremieren på den nye serien.

Monsen sier at han har blitt glad i deltakerne, som han beskriver som «en fantastisk gjeng»:

- Funksjonsfriske har masse å lære av denne gjengen her. De kjører på og gjør ting som folk tror de ikke kan, og det er en tankevekker. Man skal ikke henge seg opp i tanken om at ting ikke «går», fastslår den erfarne eventyreren.

Se videoklipp fra første episode av «Ingen grenser»:

Video nsps_upload_2010_3_6_10_25_55_146.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Kunne ikke si nei

Responsen var overveldende da NRK etterlyste deltakere til «Ingen grenser», som er inspirert av BBC-serien Beyond Boundaries . Nesten 400 mennesker hadde lyst til å bli med Lars Monsen ut i villmarken.

Suzanna Tangen (20) var en av dem deltok i den 30 dager lange ekspedisjonen. Porsgrunnsjenta har nedsatt styrke i beina etter betennelse i ryggmargen.

- Jeg har gruet meg til å se meg selv på TV, se hvordan jeg beveger meg og sånn. Det blir rart å se sitt eget handikap på skjermen, forteller Suzanna til NRK.no.

Den veltrente 20-åringen var imidlertid aldri i tvil om at hun skulle melde seg på ekspedisjonen, som fant sted i tidsrommet august-september i fjor.

- Jeg meldte meg på fordi jeg ikke kunne si nei! I grunnen hadde jeg ikke noe valg, jeg måtte bare bli med , ler Tangen.

- Ble overtalt til å fortsette

Heller ikke bibliotekarstudent Aleksander Øverland Berg (28), som har cerebral parese, var i tvil om at han måtte melde seg på Nordkalotten-ekspedsisjonen.

(Saken fortsetter under bildet)

Ingen grenser

Klare til dyst! Ingen grenser-gjengen samlet før avreise.

Foto: Geir Evensen/NRK

- Da det gjenstod seks dager av ekspedisjonen fikk jeg senebetennelse. Det var ikke noe særlig, og på et tidspunkt tenkte jeg at jeg ikke orket mer. Men Lars overtalte meg til å fortsette. Han vet jo hva han vil, den fyren. Bestemt kar, ler Øverland Berg.

Lars Monsen var nemlig urokkelig i sin overbevisning om at prosjektet ville lykkes. Tanken på å avblåse ekspedisjonen streifet ham aldri:

- Nei. Jeg tenker ikke sånn, jeg, sier Lars Monsen til NRK.no.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober