Hopp til innhold

Kritiserer kampen mot piratene

Databransjen mener norske plateselskaper hindrer utviklingen av lovlig nedlasting av musikk.

Torgeir Waterhouse

Torgeir Waterhouse, prosjektleder i IKT Norge.

Foto: Knut Falch

I et åpent brev til norske musikere, sammenlikner IKT-Norge musikk-bransjens kamp mot nettpirater med frykten for den industrielle revolusjonen på 1700-tallet.

Frontene hardnet til da platebransjens organisasjon IFPI tidligere denne måneden truet Telenor med søksmål dersom de ikke stengte nordmennstilgang til nedlastingssiden The Pirate Bay.

Les også: Nekter å sperre for Pirate Bay

Les også: Punkband nekter å ta imot penger

Torgeir Waterhouse i databransjens interesseorganisasjon IKT-Norge, misliker utviklingen sterkt.

- Man forsøker å peke på noen, og si at der ligger ansvaret. I stedet burde man heller å se på brukerteknologien og samarbeide med it-næringene.

Offermentalitet

Piracy kills music-logoen

Piracy kills music, platebransjens kampanje mot ulovlig fildeling.

I følge platebransjens kampanje "Piracy Kills Music" markerte nedlastingsprogrammet Napster starten på et mørkt tiår. Men Waterhouse mener hovedproblemet er at musikkbransjen framstiller seg selv som ofre, og dermed hindrer utviklingen av gode, lovlige alternativer.

EMI-direktør Bjørn Rogstad avviser at han ønsker noen konflikt med databransjen.

- Det er ikke viktig for oss å gjøre dem medansvarlige, det som er viktig er å avklare hvem som er ansvarlig for hva.

Les også: Navnejakt på nettpirater

Digital merverdi

Rogstad tror eksklusiv informasjon om artistene skal hjelpe plateselskapene med å gjøre lovlig nedlasting attraktivt.

- Plateselskapene sitter på en vanvittig mengde informasjon om alle innspillinger, sier han.

Og nettopp slik digital merverdi, tror Torgeir Waterhouse i IKT-Norge er nøkkelen.

- Det er helt sentralt for nettet som samfunnsarena at vi får til en vellykket vei inn for alle typer kulturprodukter. Det kommer til å gå for seg en masse spennende ting på nettet som ingen var i stand til å se for seg for bare kort tid siden, avslutter Waterhouse.

Les også: Alt om fildeling

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober