Hopp til innhold

TV-bilder skremmer barn

- Sterke tv-bilder kan skape angst hos barn, sier psykolog Atle Dyregrov.

Skadet barn på Gaza
Foto: FAYEZ NURELDINE / AFP

Synet av små barn i bomberegnet på Gazastripen setter følelser og tanker i sving blant jevnaldrende her hjemme.

Atle Dyregrov

Psykolog Atle Dyregrov sier mediedekningen av krigen på Gaza-stripen gjør norske barn engstelige for egen fremtid.

Foto: NRK

- Barn blir bekymret for sin egen fremtid og hva som kan skje her hjemme hos oss, sier psykolog og spesialist på sorg og sorgreaksjoner hos barn, Atle Dyregrov.

Skrikende barn

Dyregrov mener at den daglige tv-overføringen fra Gaza kan gå hardt utover barna.

- Det ble det gjort en del forskning på dette feltet etter terrorangrepene 11 september, og vi har fått en del kunnskap. Forskningen viste at det å bli eksponert for sterke bilder kan gjøre at barn utvikler posttraumatisk stress bare ved å se på tv. Barn som er litt bekymret av natur er spesielt utsatt, sier Dyregrov.

Voldsomme bilder

Dyregrov mener den generelle mediedekningen fra krigsområder er mer brutal enn tidligere.

- Bildene som vises blir stadig sterkere. Vi ser bilder av skrikende barn og voksne som løper for livet eller som er døde, eller hardt skadet. Alt dette gjør barn urolige, sier Dyregrov.

Dyregrov forstår riktignok pressens dilemma. - Jo mer vi ser, jo mer ufølsomme blir vi. Jeg ser at det er nødvendig å aktivere empati, og at pressen må vise stadig sterkere bilder for at vi skal få rykket hjerterøttene. Og det er tydelig at det fungerer når man ser det store engasjementet folk viser for å få slutt på krigen i Gaza.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skadet barn på Gaza

- Pressen bruker stadig sterkere bilder for å vekke engasjement hos publikum, sier psykolog Atle Dyregrov.

Foto: KAREL PRINSLOO / AP

- TV2 er moderate

Jan Ove Årsæther er nyhetsredaktør i TV2, og mener kanalen opptrer moderat i dekningen av krigen på Gaza-stripen.

Nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i TV2.

- Det er vår forpliktelse å vise virkeligheten, sier nyhetsredaktør i TV2 Jan Ove Årsæther.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

- Jeg føler at vi er restriktive i vår formidling. Det kommer inn veldig sterke bilder fra bildebyråene der nede, og vi har daglige diskusjoner der vi setter grenser. Vår policy er at det ikke er noe poeng å vise alt det groteske og stygge som kommer. Det er vår oppgave å redigere samtidig som vi har en forpliktelse til å vise virkeligheten, sier Årsæther.

Nyhetsredaktøren understreker at det er viktig at verden forstår konsekvensene av det som foregår. - Barn som dør er den ytterste og verste konsekvensen, men vi må ikke vise alt blodet og alle de groteske deltaljene for å få dette frem. Vi er i utgangspunktet svært tilbakeholdne med å vise bilder av døde barn, og passer på å ikke dvele ved brutale bilder.

Publikum sier ifra

Årsæther er ikke enig med Dyregrov i at bildedekningen fra krigsherjede områder er blitt grovere.

- Jeg synes ikke vi går lenger enn tidligere for å engasjere seerne. Viser vi bilder som er for grove, får vi fort høre det fra seerne. Det blir telefonstorm hvis vi går over streken. Publikum ønsker å bli advart, og folk vil være forberedt når de får sterke bilder inn i stua. Synder vi mot det får vi høre det, sier Årsæther.

- Men jeg understreker at nyhetskanalen ikke er en familiekanal, og at seerne i utgangspunktet må være forberedt på sterke bilder. Det er også en risiko for sterk kost når man sender direkte. I hovedkanalen har vi også operert med et vannskille i mange år. Det er forskjell på bildene som blir sendt klokken 18.30, og de bildene som blir sendt etter klokken 21:00.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skadet barn Gaza

- Foreldre må forklare krigsbildene for barna, sier psykolog Atle Dyregrov.

Foto: ASMAA WAGUIH / REUTERS

Foreldreansvar

Årsæther sier at det totale mediepresset er mye større enn før, og at det er grunnen til at Dyregrov mener mediedekningen har blitt mer voldsom de siste årene.

- Vi har langt flere medium i dag, og internett spiller selvsagt også en viktig rolle, sier Årsæther.

Dyregrov er enig i at internett kan forsterke barns frykt.

- Sannsynligvis går barna også inn på de stygge krigssakene når de er på nettet. Det store mediepresset gir foreldrene et større ansvar nå enn for få år siden. Foreldre må se mediebildene sammen med barna, forklare konflikten, og ikke minst understreke den geografiske avstanden til konflikten. Enkelte ganger bør foreldre også skru av tv'en hvis bildene blir for voldsomme, sier Dyregrov.

Synes du det blir vist for sterke bilder fra Gaza? Diskuter her!

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP