Hopp til innhold

Nesten på veg mot noe stort

Litt mer galskap, litt mindre naiv entusiasme, og de ville vært på veg mot noe stort.

Real Ones

Det er enkelt å avfeie Real Ones som et lett orkester, men de har mer ved seg enn som så, mener anmelderen.

Foto: promo

Real Ones: ”All For The Neighbourhood”
Warner Music

Real Ones: "All for the Nighbourhood"

Real Ones: 'All for the Nighbourhood'

Foto: promo

Jeg innrømmer likevel at Real Ones av og til lager hypnotisk og suggererende musikk. Og dere musikalitet er uten konkurranse her til lands.

Bergenskollektivet Real Ones har for lenge siden vist at de kan snekre en popmelodi. Allerede på debut-ep-en ”Bratislava” i 2002 forbløffet de med en kombinasjon av popteft, folkemusikalske evner og en vri, en lyd av noe annerledes og fremmed. Noe utenfra. Den teften har de egentlig aldri vist igjen, før nå. På konsertscenen har Real Ones feid all tvil til side. De har gitt meg noen av de siste årenes mest gledesstrålende opplevelser i en norsk konsertsal. Det har imidlertid aldri fungert på plate, ikke helt. Men nå nærmer de seg.

Sommer

Det er enkelt å avfeie Real Ones som et lett orkester, et sommerpopband i konkurranse med Margarets og den slags - et slags avansert Vamp. Men de har mer ved seg enn som så. Bak de praktfulle popharmoniene ligger det en vilje til utforsking og lek. De plukker opp det som de finner på veien. Først og fremst har de sine egne ting, banjo, fele, gitar, trommer og bass. Så kommer det et vidunderlig orgel, snytt ut av en ikke nøyaktig angitt musikalsk fortid. Og jaggu har de ikke også kjøpt seg sitar.

Naivitet

George Harrison ville formodentlig nikket anerkjennende. Jørgen Sandvik er en bedre sitarspiller enn noen i Beatles noen gang var. Og Real Ones har bedre grep om harmoniene. Men førstestemmen har et stykke igjen å gå. Vokalist David Chelsom Vogt minner meg først og fremst om David Byrne fra Talking Heads. Han har en naivitet som skinner igjennom og som sjarmerer mer enn den berører.

Galskap

Og så harmoniene da. Beach Boys, liksom. Jeg skal ikke sitte her og unne folk noe som helst av Brian Wilsons galskap, men det er ingen tvil om at den var en del av hans geni, som popkomponist i verdensklasse, og som mannen bak noen av det 20. århundres mest spektakulære harmonier. Det er selvfølgelig ufint av meg å sitte her og ønske folk vondt, men en skilsmisse eller to i Real Ones’ verden hadde kanskje gitt musikken deres den desperasjonen, den dybden den av og til mangler. Real Ones er mer enn sommerpop, men de er fremdeles litt lette. Deres potensielle storhet kommer bare glimtvis, men når den kommer, aner vi at det er mer å hente. Det er mer i vente. Det er jeg overbevist om. En dag vil Real Ones ruve.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad