Hopp til innhold

White Stripes i ny drakt

White Stripes teller på knappene, på vei mot utgivelse av sitt nye album.

Jack White og Meg White - White Stripes
Foto: K&U / K&U

 

Jack White the raconteurs
Foto: BRANIMIR KVARTUC / AP

White Stripes lader opp før junislippet av albumet «Icky Thump», og lar det langsomt slippe ut fakta om sitt sjette studioalbum.

Selv om albumet har et moderne lydbilde, er det spekket med referanser til amerikansk folkemusikk. Men Jack White gjør alt fra countryrock til den harde primalrocken som bandets tidlige fans elsket til noe som ifølge omtalen minner om speedmetal med surfinnslag, over til ulike bluesstilarter.

Ifølge plateselskapet har «Icky Thump» ikke piano - selv om et kirkeorgel er med på én låt, men derimot flere gitarsoloer fra Jack enn noensinne. De tar dessuten med seg sekkepiper og blåsere, deriblant en mariachilydende trompet på coverlåten «Conquest», opprinnelig sunget av Patti Page i 1952.

«Icky Thump» inneholder 13 låter og har mer enn 48 minutters spilletid. 1

Knappeklær

For dem som lurer på hvordan den evig eksentrisk kledde og fargelagte duoen akter å fremstå nå, så har de nylig blitt fotografert av Autumn De Wilde. Los Angeles-fotografen har fotografert Meg og Jack før, og har også fotografert The Raconteurs sitt albumcover.

På det nye bildet er de begge to iført svarte klær prydet med en utrolig mengde hvite knapper - mens den tredje signaturfargen til White Stripes, rødt, er å finne på slips og i form av noen røde knapper på kantene. Meg har for sikkerhets skyld iført seg en heksehatt, også den knappeprydet.

Og som nok et nikk til England - platetittelen er jo basert på et uttrykk for overraskelse fra nord-England - så er draktene nærmest som tro kopier av Londons «Pearly Kings» og «Pearly Queens» bruker. Tradisjonen oppsto i 1875, og den dag i dag samler såkalte «pearlies» inn penger til gode formål under mottoet «One Never Knows».

Jack White har tidligere erklært at den røde, hvite og svarte fargekombinasjonen er den mest kraftfulle gjennom alle tider, brukt som han sier «fra en Coca-Colaboks til et nazibanner».

«Icky Thump»

Her er tracklista til det nye albumet «Icky Thump»

  • 01 Icky Thump
  • 02 You Don't Know What Love Is
  • 03 300 MPH Torrential Outpour Blues
  • 04 Conquest
  • 05 Bone Broke
  • 06 Prickly Thorn, But Sweetly Worn
  • 07 St. Andrew (This Battle Is in the Air)
  • 08 Little Cream Soda
  • 09 Rag and Bone
  • 10 I'm Slowly Turning Into You
  • 11 A Martyr for My Love for You
  • 12 Catch Hell Blues
  • 13 Effect and Cause

Her kan du høre dem

Det byr seg noen muligheter til å se White Stripes i Europa til sommeren:

1. juni spiller de på Rock Am Ring Festival i Nürnberg i Tyskland, og dagen etter på Rock Im Park samme sted. Deretter tar de to turen til England, og spiller 14. og 15. juni på O2 Wireless Festival i henholdsvis Londons Hyde Park og i Leeds.

Så bærer det hjem til USA, der første spillejobb på hjemmebane blir på Bonnaroo-festivalen i Manchester, Tennessee.

Foreløpig er den nordamerikanske turneen ennå ikke avklart, ifølge hjemmesiden til White Stripes. Men det blir både USA og Canada, etter turnéstarten i Detroit-fødte Jack Whites nye hjemstat Tennessee.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober