Hopp til innhold

Datteren lager film om Kurt Cobain

22 år gamle Frances Bean Cobain er med på å produsere en dokumentarfilm om sin avdøde far.

Kurt Cobain

ARKIVER: Livet til Kurt Cobain (1967–1994) blir brettet ut som helaftens dokumentarfilm neste år.

Foto: ROBERT SORBO / Ap/NTB Scanpix

Frances Bean Cobain

BIDRAR: Kurt Cobains datter Frances var to år gammel da faren tok sitt eget liv i 1994.

Foto: Jason Merritt / Afp

Med tittelen executive producer blir hun delaktig i den helaftens dokumentarfilmen «Kurt Cobain: Montage of Heck». Filmen omhandler livet til Nirvana-vokalisten, som tok sitt eget liv for 20 år siden.

Tilgang til arkivene

Dette blir den første dokumentarfilmen hvor Cobains etterlatte bidrar. Dette betyr at filmskaperne har fått tilgang til et unikt arkivmateriale av Cobains personlige eiendeler og tidlige uutgitte materiale.

Filmen er skrevet, regissert og produsert av Brett Morgen, og skal etter planen ha premiere på HBO neste år. Han er oscarnominert for sitt tidligere arbeide med dokumentarfilmer, og har blant annet laget «Crossfire Hurricane» om The Rolling Stones.

Velfylt hvelv

Morgen sier at arbeidet med filmen har pågått i åtte år.

– Jeg forventet at det var begrenset med ukjent materiale å avdekke, men da jeg kikket på arkivet til Kurt, fant jeg 200 timer med uutgitt musikk, store mengder kunst, utallige timer med hjemmelaget video, og over 4000 sider med Cobains egne notater. Til sammen blir det mulig å tegne et intimt portrett av en artist som sjelden ga noe av seg selv til media, sier Morgen om filmen han jobber med.

Store mengder gamle Nirvana-opptak blir også vist i filmen. Tidligere har Morgen sagt at han ønsker å bruke både gamle filmopptak og animasjonssekvenser for å fortelle historien om Cobain.

Kurt Cobain i Lydverket
Skavlan.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober