Hopp til innhold

«Verdens mest forhatte band» svarer på hetsen

STOCKHOLM (NRK): – Vi er en trussel mot alt som er kult, sier albumaktuelle Nickelback om å bli kalt «verdens verste band».

Nickelback husker godt første gang bandet besøkte Oslo. Se klipp fra intervju fra NRK.

FORHATT: Meningsbærerne i musikkmiljøet har aldri hatt noe godt forhold til Nickelback. Bandet selv mener det skyldes frykt. I 2002 var de på høyden av sin popularitet og besøkte konsertstedet John Dee i Oslo. Se de fortelle historien om hvordan deres sikkerhetsvakt Hawk opplevde kvelden.

Det finnes to historier om Nickelback.

Den ene er om et band som hadde en superhit med «How You Remind Me» i 2001, og fortsatt har millioner av fans verden over.

Dette bandet har solgt over 50 millioner plater og blitt nominert til hele ni Grammy-priser. Av utenlandske band i USA er det kun The Beatles som har solgt flere plater enn Nickelback på 2000-tallet.

Den andre er om et band som av mange regnes som verdens verste og blir latterliggjort uansett hva det tar seg til. Det finnes for eksempel en egen app man kan installere på Facebook, som finner venner som liker Nickelback og sletter dem.

Da Rolling Stone ba leserne sine om å krone verdens verste band var det kun Creed som toppet Nickelback. Det har til og med blitt startet en Kickstarter-kampanje som skal sørge for at bandet aldri får spille i Storbritannia igjen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nickelback

Det nye albumet til Nickelback skal være funky.

Foto: Universal

Ville ikke gjøre intervjuer

Black Keys-trommis Paul Carneys sitat fra Rolling Stone sier det meste om hvordan mange i musikkmiljøet ser på Nickelback:

– Rock n´Roll er i ferd med å dø fordi folk synes det er OK at Nickelback er verdens største band. De synes det er OK at verdens beste rockeband alltid kommer til å være dritt, sa Carney i 2012.

Nickelback-frontfigur Chad Kroeger sier til NRK at kritikken på et tidspunkt ble så massiv at han ikke ville gjøre intervjuer.

– Det var en god stund der jeg spurte manageren vår hvorfor jeg måtte gjøre disse intervjuene. Vi blir spilt på radio, vi selger plater, vi selger konsertbilletter. Hvorfor må jeg da gjøre intervjuer med folk som er snille mot meg ansikt til ansikt, men så snur de seg og skriver forferdelige ting om oss? Jeg har bedre ting å gjøre med tiden min, sier han til NRK.no.

– Bryr du deg om hetsen?

– Hvis man skal leve av å være musiker er disse tingene halvparten bra og halvparten dårlig. Det må man bare leve med.

– Mange hipstere kommer på konsertene våre

Kroeger mener de han kaller «The tastemakers», altså hipsterne og musikkskribentene, er redde for Nickelback.

– «The tastemakers» ser på oss som en trussel. Den typen mennesker tror de vet hvem fansen vår er og hvem vi lager musikk til. Og de føler seg truet av det, sier 39-åringen.

Gitarist Ryan Peake supplerer:

– Jeg tror de gjør det fordi det føles godt å heve seg over noe. Men vi har tykk hud.

Rockerne tror ikke hipsterne helt skjønner hvem som kommer på konsertene deres.

– «Hvis du liker Nickelback må du ha lav intelligens og være en sportsidiot. Det er en stigma mot Nickelback-fans. Vi blir malt med den veldig brede penselen, sier Kroeger.

De to gitaristene forteller at de ofte legger merke til denne typen mennesker på konsertene sine:

– Masse hipstere kommer på konsertene våre. Jeg peker dem ut. Jeg går bort til Ryan (Peake) og sier: «Se på han der. Han kommer aldri til å fortelle vennene sine at han var her», forteller Kroeger.

Spent på nytt album

17. november slipper Nickelback sitt åttende studioalbum. Denne gangen går rockerne en helt ny retning som kan føre til at selv blodfansen blir irritert.

For nå skal Nickelback være funky.

– Det startet med en basslinje. Dum, dum, dum. Vi så på hverandre og tenkte: «hva er dette for noe?» Men det føltes veldig kult. Det er funky, men jeg liker det. Så da vil jeg ikke overanalysere det, sier Kroeger.

På «No Fixed Adress» har de til og med fått med seg partyrapperen Flo Rida.

– Er dere redde for hva fansen vil si om den nye retningen?

– Man skulle kanskje tro at vi ikke bryr oss når vi er så langt ute i karrieren, men vi bryr oss mer enn noensinne. Vi spilte hele plata for 300 fans i London, og de buet ikke! Jeg tror de likte det, faktisk, sier frontfiguren.

Bandet nekter å bry seg om anmeldelser, men innrømmer at de er nervøse for hvordan fansen kan komme til å reagere.

– Jeg er alltid spent på responsen. Noe av det gøyeste med å drive med dette er å lage et album og høre hva fansen synes om det, sier Peake.

Albumet kommer ikke før om noen dager, men låten med Flo Rida har allerede funnet veien til internett. Hør her og døm selv.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober