Hopp til innhold

Watergate-redaktøren er død

Den legendariske tidligere Washington Post-redaktøren Ben Bradlee er død, 93 år gammel.

Ben Bradlee

Ben Bradlee ble 93 år gammel

Foto: ALEX GALLARDO / Reuters

Bradlee døde av naturlige årsaker i sitt hjem, melder Washington Post.

Bradlee var redaktør fra 1968 til 1991, og ble en av de viktigste figurene i Washington. Under hans ledelse doblet avisen opplaget og vant 23 Pulitzer-priser.

For Benjamin Bradlee var journalistikken mer enn et yrke, den var en viktig del av demokratiet. Han var en sann avismann som forvandlet Washington Post til en av landets beste aviser, som hjalp oss å forstå litt mer av verden.

President Barack Obama

– Fra det øyeblikket han tok over redaktøransvaret for Washington Post i 1965, forsøkte han å skape en helt annerledes avis enn den tradisjonelle. Han nådde sitt mål om å kombinere harde nyheter og aggressiv rapportering med historiefortelling som kunne måle seg med de beste magasin-reportasjene, skriver Washington Post i minneordet.

Watergate endret historien

Bradlee ble berømt da han ledet avisens dekning av Watergate-skandalen tidlig på 1970-tallet. En opprulling som også gjorde journalistene Bob Woodward og Carl Bernstein verdenskjente.

De rullet opp Watergate-skandalen ved hjelp av en anonym kilde, og utløste president Richard Nixons fall.

Barack Obama

President Barack Obama

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

En av Bradlees viktigste avgjørelser var å publisere historier basert på Pentagons hemmelige dokumenter om Vietnamkrigen. Nixon-administrasjonen prøvde å stoppe denne formen for journalistikk, men amerikansk høyesterett ga avisene medhold i at det var riktig å publisere dem.

President Barack Obama mintes Bradlee som en redaktør som satte standard for «den ærlige, objektive og kritiske journalistikken».

– Han var ikke bare «Watergate-redaktøren». Jeg var stolt da jeg ga ham frihetsmedaljen, og tenker på ham med respekt. Han hadde et godt liv, sa Barack Obama.

Leonard Downie, som tok over redaktørstolen etter Bradlee i 1991, sier i dag at Bradlees innflytelse gjorde seg gjeldende i avisen, i mange år etter at han ble pensjonist.

– Så mye av The Post er Ben, sa Donald E. Graham, Bradlees sjef i avisen.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober