Hopp til innhold

– Det jeg har gjort er jo ikke ulovlig

NRK har funnet frem til flere menn som opererer på siden hvor stjålne snapchat- og iCloud-bilder av norske, unge jenter florerer. Én av mennene er lærerstudent, og ser ingen store etiske problemstillinger ved saken.

Bilde av snapchat-ikonet på en mobil

I påfølge av at tusenvis av Snapchat-bilder havnet på avveier, har det også blitt avdekket et nettforum hvor gutter og menn deler nakenbilder og videoer. 24-åringen NRK har snakket med, har lastet opp en 'sex show' video av en jente. Hun har ikke gitt samtykke til publiseringen.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

NRK har gjennom en rekke saker dokumentert hvordan nakenbilder av norske jenter blir samlet på et åpent nettsted.

Dette nettstedet fungerer som springbrett for deling av nakenbilder, både stjålet fra nettskyer, datamaskiner, Snapchat, Facebook og Dropbox.

Forumet har en egen kategori for bilder av norske jenter. Mesteparten av bildene som ligger her er ikke relatert til Snapsaved-lekkasjen, men stjålet fra andre steder.

Kategorien «Norway», hvor bilder av norske jenter blir delt og spredd, er blant de mer populære på nettstedet. Inne i kategorien ligger det hundrevis av innlegg fra norske brukere, som i all hovedsak er gutter og menn.

Brukerne legger aktivt ut bilder av norske jenter, og identifiserer de med fullt navn. Ofte legges også jentenes bosted og mobilnummer også ut på nettstedet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

sensurert bilde av toppløs jente

FINNER NAVN: Dette bildet viser hvordan brukerne av forumet går frem for å finne navn på jenter som de har fått stjålne Snapchat-bilder av.

Foto: skjermdump

Lærerstudent bruker nettforumet

NRK har funnet digitale spor som kan knyttes direkte til flere av mennene som laster opp materiale på nettstedet. Ett av sporene har ført oss førte oss til en 24 år gammel lærerstudent fra Østlandet.

NRK tok i helgen kontakt med lærerstudenten, som innrømmer å ha delt videoer på nettstedet. Studenten hevder likevel å ikke være en del av den større medlemsmassen på nettverket, og stiller seg kritisk til at medlemmene aktivt går inn for å identifisere jentene.

– Jeg har aldri identifisert jentene jeg legger ut videoer av. Jeg deler bare videoer som ligger offentlig andre steder, sier studenten til NRK.

Gutter diskuterer hvordan de kan finne bilder

LETER ETTER FOLK DE KJENNER: Skjermdump av et forum hvor norske gutter og menn diskuterer Snapsaved-lekkasjen.

Foto: skjermdump

Legger ut, andre identifiserer

Videoene som lærerstudenten har delt på nettstedet, er opptak av flere direktesendte sexshow gjort av norske jenter. Jenta han har lastet opp video av, har ikke godkjent publiseringen på det aktuelle nettstedet.

I etterkant av at lærerstudenten delte videoene på nettstedet, har de andre medlemmene identifisert flere av jentene med fullt navn.

– Hvis man legger ut bilder eller videoer på nettet, eller deler dem på sexsider, kan man ikke forvente at disse bare forsvinner når man vil ha de bort. Ingenting på nettet forsvinner. Det har alltid vært noen innom som har lastet ned bildene, og postet de et annet sted, sier studenten.

Selv om den unge lærerstudenten deler videoer som er postet av jenter som jobber med direkteoverførte sex-show, er han kjent med at det ligger annet materiale på nettsiden – bilder og videoer som er hacket eller stjålet, og materiale som jentene ikke vet er på avveier.

– De fleste bildene er hacket, og kommer fra jentenes datamaskiner eller iCloud-kontoer, sier han til NRK.

Det finnes flere måter å erverve seg private bilder på, hevder lærerstudenten. En mye brukt metode er å nullstille offerets iCloud-passord, og dermed ta over kontoen. Dette er kun mulig når sikkerhetsspørsmålene til offerets konto er svake.

– Forenelig med å være lærer

Den unge studenten søker for tiden jobb i hjemfylket. Snart skal han ut i arbeid som lærer på en barne- og ungdomsskole. Samtidig er han fullt klar over at det ligger stjålne nakenbilder av mindreårige på nettstedet han opererer på.

Men den framtidige læreren ser ingen etiske problemstillinger med at han bruker tiden sin på samme nettsted hvor det florerer nakenbilder av til dels svært unge jenter.

– Det jeg har gjort på nettverket er jo ikke ulovlig. Det er greit nok at jeg skal være et forbilde for noen, men uansett hvilket yrke du har går jo dette til syvende og sist på egne etiske grenser.

Lærerstudenten har ikke informert arbeidsgiveren sin om at han er aktiv på nettverket.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Snapchat møter Poke

SKAL FORSVINNE ETTER SEKUNDER: Dagbladet skrev først om tusenvis av Snapchat-bilder som var på avveie og lastet opp på et nettsted. I etterkant viser det seg at nettstedet også er en møteplass for gutter som vil dele stjålne bilder fra mobiler, iCloud, Dropbox og Facebook.

Foto: Facebook/Snapchat

Læreren ble selv hengt ut

Også 24-åringen har blitt identifisert og hengt ut på nettstedet. Digitale spor som han selv la igjen på nettstedet, ble brukt for å identifisere hans Facebook-konto.

– Noen sendte en melding til alle mine Facebook-venner og sa at jeg hadde filmet og lagt ut video av denne jenta. Som du kanskje forstår har det ikke vært så greit, forteller lærerstudenten.

NRK har identifisert flere andre medlemmer av forumet, men har ikke lykkes med å få kontakt med dem.

Hovedsakelig tenåringsgutter

Einar Otto Stangvik, ekspert på datasikkerhet

MENER POLITIET MÅ PÅ BANEN: IT-ekspert Einar Otto Stangvik mener politiet må vise at de tar problemet på alvor.

Foto: NRK

Einar Otto Stangvik er IT-eksperten som avslørte at Høyre-politikeren Tor Johannes Helleland hacket unge jenters iCloud-kontoer.

Stangvik har gjennom flere år engasjert seg mot spredning av overgrepsbilder på nett, og har kartlagt flere av foraene hvor denne typen bilder deles. Han forteller brukerne hovedsakelig er unge gutter, som blant annet deler og laster opp bilder for å få anerkjennelse fra andre.

– Aldersgruppen er i tenårene, de fleste er mellom 14 og 20 år. Noen er unge voksne, opp til 30-årene. De er aktive på et knippe nettsteder. Nettsidene fungerer som plattformer som tilrettelegger for anonym publisering, samtidig som du får kredibilitet for arbeidet du gjør.

Nettstedet som NRK omtaler i denne saken, er en videreføring av nettsiden hvor den unge Høyre-politikeren Tor Johannes Helleland opererte. Kort tid etter at Helleland ble siktet for datainnbrudd, ble det opprinnelige nettforumet avviklet.

Men brukermassen forflyttet seg bare videre til en annen nettside, hvor mye av det stjålne innholdet lever videre. NRK kjenner til at flere av de stjålne filene som Tor Johannes Helleland lastet opp på den gamle siden, nå har fått et nytt liv på den «nye nettsiden».

Artikkelen fortsetter under bildet.

sensurert bilde av jente i bikini fra nettforum

DELER OG SPRER: Det ligger tusenvis av bilder på forumet hvor norske gutter og menn opererer.

Foto: skjermdump

Nettverket kan deles i to

IT-eksperten Einar Otto Stangvik overvåket miljøet i lengre tid før han avslørte Helleland i 2013.

Stangvik mener nettverket kan deles i to. Den ene gruppen får en glede av å eksponere noen som ikke vil eksponeres. Stangvik mener denne gruppen søker maktfølelse og kontroll.

Den andre gruppen er interessert i makt og kontroll over personer i sitt eget nettverk, enten det er venner, kollegaer eller bekjente, mener Stangvik.

– De norske brukerne er mest interessert i å få ut informasjon og bilder på dem som ligger nærmest dem, rent geografisk. De deler innhold, og så får de noe tilbake. På større, internasjonale forum har du ikke den samme muligheten. Her er brukerne mer ute etter å konsumere, ikke nødvendigvis å dele informasjon.

Kripos utelukker ikke nye aksjoner

Kripos gikk fredag kveld til aksjon mot to adresser i Oslo og Lillestrøm som kan knyttes til spredningen av bilder fra Snapchat. To personer i 20-årene er siktet for heleri av informasjon, men foreløpig ikke avhørt.

– Det som er viktig for oss å gjøre klart er at det er straffbart både å spre, laste ned og lagre bilder som er fremskaffet gjennom et datainnbrudd. Adressene vi ransaket var aktive i deling av de aktuelle bildene den siste tiden, uttalte Eiliv Ofigsbø, leder i avdelingen for teknologi og operative tjenester i Kripos, til NRK.no i går.

Eiliv Ofigsbø, leder for NorCERT

AKSJONERER: - Vi kan ikke utelukke at vi vil gå til flere aksjoner dersom vi ser det blir nødvendig, Eiliv Ofigsbø, leder i avdelingen for teknologi og operative tjenester i Kripos.

Foto: Marius Helge Larsen / NRK

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober