Hopp til innhold

Lanserer «bok-Spotify» uten Nesbø og Horst

Cappelen Damm har alliert seg med svenskene for å lage sin nye bokstrømmetjeneste. Men inntil de også får med seg de andre store norske forlagene, kan du se langt etter Jo Nesbø eller Jørn Lier Horst på norsk.

Nils Johnson

LEVENDE LYDBOK: Skuespiller Nils Johnson var hyret inn for å demonstrere hvor sømløs overgangen var ment å være mellom ebok- og lydbok-utgaven av Roy Jacobsens «De usynlige».

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Håkon Havik i Storytel

HAR VENTET LENGE: Storytel-sjef Håkon Havik sier han har ventet lenge på en tjeneste som Storytel. Nå håper han å få enda flere forlag med på strømmetjenesten.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

169 kroner er ikke mye, men det er mye hvis man sammenligner med strømmetjenester som Netflix, Spotify eller Wimp.

Anders Brenna, teknologirådgiver i Knowit
Kristenn Einarsson og Thorhild Widvey

KASTET GLANS: Kulturminister Thorhild Widvey hadde tatt turen fra Kulturdepartementet lenger opp i gata for å se den påståtte nyvinningen. Her er hun i samtale med forlagsmann Kristenn Einarsson.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK
Anders Brenna

TROR PÅ PRODUKT, SKEPTISK TIL PRIS: Teknologirådgiver Anders Brenna i Knowit mener tjenesten ser bra ut, men tror 169 kroner måneden kan bli i meste laget for mange.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Tirsdag hadde Cappelen Damm fått kulturminister Thorhild Widvey til å kaste glans over lanseringen av sitt nye «Spotify for bøker», abonnementstjenesten Storytel.

Les: Cappelen Damm lanserer Spotify for bøker

Svorsk samarbeid

– Dette er en usedvanlig god, enkel og intuitiv strømmeløsning for lydbøker og ebøker, integrert og sømløst, skrøt Cappelen-sjef Tom Harald Jensen da han innledet lanseringen i forlagets egne lokaler i Akersgata.

Storytel er – i likhet med musikkstrømmetjenesten Spotify – opprinnelig en svensk tjeneste, som så langt har rekruttert rundt 120.000 betalende brukere blant broderfolket.

Den norske versjonen av tjenesten er et samarbeid mellom det svenske selskapet og det norske forlaget Cappelen Damm, som har gått inn med 50 prosent hver.

Mobil- og brettappen har vært tilgjengelig for norske brukere med et stort utvalg lydbøker siden tidligere i sommer, men i løpet av den siste måneden har også e-bøkene kommet på plass.

Det gjør at tjenesten skal la deg veksle sømløst mellom lydbok og e-bok etter forholdene, slik at du kan lytte til lydboka mens du trener, for deretter å hoppe inn der du slapp i tekstutgaven når du er tilbake i sofakroken.

Les også: Nettgigant blir større på ebokmarkedet

Flere sitter på gjerdet

Det er imidlertid ikke noe nytt, norsk Amazon det er snakk om. Allerede under innledningen presiserte Cappelen-sjefen at den nye tjenesten ikke vil ha de ferskeste boknyhetene, men snarere vil være en såkalt backlist-tjeneste.

Han var også åpen på at flere forlag, deriblant Aschehoug, inntil videre har valgt å sitte på gjerdet. Dermed er det foreløpig store huller i katalogen, med publikumsfavoritter som Jo Nesbø, Tom Egeland og Jørn Lier Horst foreløpig utilgjengelig, i hvert fall i norskspråklig utgave.

Storytel-sjef Håkon Havik er imidlertid trygg på at det siste problemet vil forsvinne over tid.

– Det er mellom 20 og 30 forlag med hittil, og vi regner med flere etter hvert. Flere forlag har vært tilbakeholdne, og det synes jeg er forståelig. Slik er det ofte med nyetableringer på markedet, men erfaringer fra andre land tilsier at det går seg til, sier Havik.

– Er 169 kroner i måneden nok for å sikre at forfatterne får ordentlig betalt?

– Det som er viktig å huske på, er at dette er en nisjetjeneste. Det betyr at antall forfattere bare vil være en brøkdel av det som ligger inne i for eksempel Spotify. Det betyr at kaka fordeles på færre, forklarer Havik, som mener at forfatterens inntekt fra en lydbok i Storytel vil være sammenlignbart med inntekten fra en pocketbok i en norsk dagligvarehandel.

– Forlagsbransjen på offensiven

NRK dro meg seg teknologirådgiver og e-bokentusiast Anders Brenna på produktlanseringen. Han var umiddelbart positiv til det forlaget hadde å komme med.

– Dette er første gang man ser norsk forlagsbransje ordentlig på offensiven og lanserer et nytt produkt med selvsikkerhet. De har heldigvis ikke laget det selv, men fått med en partner som vet hva de driver med, sier Brenna, som presiserer at han etter en rettighetsoverdragelse nå har en bok på Cappelen forlag.

Han tror Storytel vil være en tjeneste mange bokelskere vil sette pris på, men tror mangelen på nyheter gjør at den ikke vil bli bokelskernes «førsteapp».

– Tjenesten i seg selv medfører vel ikke en vesentlig forbedring i forhold til eksisterende tjenester, men det er en veldig god tilleggstjeneste. Den erstatter hverken papirbok eller Kindle, men er et veldig godt tilleggsprodukt for dem som for eksempel sitter mye på buss eller tog, mener Brenna.

Reagerer på prisen

Han stusser imidlertid på månedsprisen.

– 169 kroner er ikke mye, men det er mye hvis man sammenligner med strømmetjenester som Netflix, Spotify eller Wimp, som koster mellom 79 og 99 kroner i måneden, sier Brenna.

– Det er mulig man må løfte prisnivået såpass mye for å sørge for at alle ledd får betalt, men som forbruker hadde jeg håpet de kunne lagd seg på samme nivå som andre strømmetjenester.

– Flere forlag står foreløpig utenfor, og andre e-bokløsninger har samme utfordringer. Er det digitale bokmarkedet for fragmentert?

– Det er stor fare for fragmentering. Samtidig har Cappelen nå satt et stort press på de andre store aktørene, som nå enten må finne en egen løsning, eller finne en partner som har en god nok løsning. Jeg stiller meg tvilende til at de klarer det selv, og jeg vil tro at de slår seg på lag med Storytel etter hvert, spår Brenna.

Les også: Nå kan du strømme norske e-bøker – men det er en hake

Widvey: En milepæl!

Kulturministeren selv var ikke snau med superlativene når NRK fikk henne i tale.

– Dette er en milepæl i den digitale tidsalderen vi lever i. Det å gi forbrukerne mulighet til å lese ebøker og lydbøker gjennom en tjeneste, det er helt i tråd med det vi ser andre steder, sier Widvey.

Hun håper ikke Storytel får ha abonnementsmarkedet for bøker for seg selv.

– Strømmeavtaler har ikke vært del av den gjeldende bokavtalen, men blir det når den nye avtalen trer i kraft fra januar av. Vi imøteser konkurranse på dette området, understreker Widvey.

Les også: Widvey sier ja til ny bokavtale

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)