Hopp til innhold

Tror «kjendiseffekt» kan redde liv

Fagsjefen i Psykologiforeningen tror Lene Marlins åpenhjertige kronikk om hennes selvmordsforsøk vil ha en positiv effekt. – Kjendiseffekten har noe å si, sier Anders Skuterud.

Lene Marlin

ÅPEN: Lene Marlin har skrevet en åpenhjertig kronikk om at hun prøvde å ta selvmord flere ganger i løpet av ungdomsårene.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Anders Skuterud

PRESS: Fagsjef i Norsk Psykologforening, Anders Skuterud, mener presset mot kjendiser er større enn hva folk tror.

Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

I går kveld gikk artisten Lene Marlin ut med den sjokkerende historien om hvordan hun flere ganger prøvde å ta sitt eget liv gjennom de turbulente ungdomsårene.

I en åpenhjertig kronikk publisert hos Aftenposten forteller hun hvordan forventningspresset og tomheten etter å ha opplevd så stor suksess nesten kostet henne livet.

«Jeg var helt utslitt. Men jeg hadde forsonet meg med at dette kom til å bli min siste kveld. Jeg skrev avskjedsbrev, overraskende kald og rolig. Jeg ville virkelig dø den natten», skriver Marlin i Aftenposten.

Kjendiseffekt

Fagsjef i psykologforeningen, Anders Skuterud, uttalte i forbindelse med Robin Williams-selvmordet for en snau måned siden at presset mot kjendiser er enormt.

Han tror slike bekjennelser fra profilerte figurer har en positiv effekt.

– Ja, jeg tror det er bra. Det er fortsatt adskillig stigma rundt dette med selvmord. Det at folk kan kjenne seg igjen i en som er profilert kan både gi en lettelse og en følelse av at dette også kan skje med folk som gjør det veldig bra, sier Skuterud til Kulturnytt.

– Hva har det å si at hun er såpass kjent?

– Det har en effekt. For da skulle en være så veldig lykkelig. Da blir det enklere å skjønne at sine egne problemer også kan forstås, sier Skuterud.

Roser budskapet

– Vi journalister er ofte varsomme med å borre i slike saker. Kan dette også ha en negativ effekt?

– Ja, det tror jeg. Men det vi mennesker trenger er håp. Når man kommer inn i en depresjon kommer det angst, fortvilelse, som gjør at livet ikke blir verdt å leve.

– Det budskapet hun først og fremst har er at man må holde ut, for det er verdt det. Det tenker jeg er et veldig fint budskap. Jeg vil ikke spekulere i noen negativ effekt.

Verst for jenter

Skuterud tror presset mot jenter er ekstra kraftig i dag. Han tror det er mange unge kvinner som ikke føler de klarer å leve opp til hverken egne eller andres forventninger.

– Det er spesielt mange jenter som sliter med å leve opp til samfunnets krav, men først og fremst egne krav.

Han tror at disse to faktorene sammen kan føre til at man ender opp i en posisjon der selvmord er eneste utvei.

– Dette smelter sammen, og så kan man begynne å gruble på om man egentlig er god nok. Så tar dette overhånd, og da kan man gå helt i svart.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober