Hopp til innhold

Jan Groth er død

Musikeren Jan Groth er død, 68 år gammel.

Jan Groth

Jan Groth døde i dag etter lang tids kreft. Han ble 68 år gammel.

Foto: L-P Lorentz

Jan Groth

Jan Groth var en foregangsmann for norsk rock, og gjorde det også sterkt i blant annet Danmark og Frankrike.

Foto: PR/management
Eirikur Hauksson

Eirikur Hauksson minnes Jan Groth som en stor vokalist og en ærlig mann.

Foto: Kathrine Brønn/NRK

Det er Groths venn Ketil Furberg Henriksen som bekrefter dette overfor Vårt Land. Groth har vært kreftsyk i et års tid, og døde på sykehuset i Fredrikstad onsdag formiddag.

– Jan var alltid veldig til stede, både i tekstene sine og i sine synspunkt. Han var veldig opptatt av å forsvare dem som falt utenfor. Han var aldri dømmende. Han tok alltid de svake i forsvar, sier Oddvar Hjelvik til avisen.

Hjelvik er leder for plateselskapet Mudi, tidligere Master Music, som har gitt ut en rekke av Groths plater.

– En ærlighetens mann

Jan Groth var en norsk vokalist, som debuterte i 1964 med singelen Burning Needles/Inside Love.

Tidlig på 70-tallet var Groth medlem av rockegruppen Aunt Mary, og på 90-tallet var han en av fire sangere i bandet Just 4 Fun, sammen med Eirikur Hauksson, Marianne Antonsen og Hanne Krogh.

– Selv om jeg er veldig lei meg og trist i dag, og kjenner et savn etter en god kollega, og ikke minst god venn, så er det en viss lettelse over at det gikk så fort, for han var veldig borte de siste dagene, sier Hauksson til NRK.no.

Han minnes Groth som en bauta innen norsk prog-musikk.

– Jan etterlater seg veldig, veldig mange vokalspor som er historiske i musikksammenheng. Jan var en man kunne stole 100 prosent på, – han var en ærlighetens mann, sier han.

Just 4 Fun deltok i Melodi Grand Prix i 1991 med låten «Mrs. Thompson».

Jan Groth i Melodi Grand Prix 1991

– Min beste venn

Eirikur Hauksson, Hanne Krogh, Marianne Antonsen og Jan Groth som utgjorde gruppa "Just 4 Fun"

Jan Groth spilte i gruppa Just 4 Fun med Eirikur Hauksson, Hanne Krogh og Marianne Antonsen.

Foto: Brun, Agnete, Agnete Brun / Scanpix

Artist Marianne Antonsen minnes Jan Groth som en leverandør av ytterste klasse i sjangrene han holdt på i.

– Jeg har stor respekt for ham som menneske og som musiker. Han var en av mine mentorer. Jeg var bare 18 år da jeg startet. Dette er en tung dag, og et stort tap for familie, venner, kolleger og hele musikkmiljøet.

Bjørn «Krisa» Kristiansen spilte sammen med Groth i Aunt Mary. Han fikk vite om dødsfallet på morgenen i dag.

– Det var overhodet ingen lett beskjed å få. Selv om vi har vært klar over hvilken vei det kom til å gå, og på den måten vært litt forberedt, så kom det likevel som et sjokk, sier han.

Kristiansen kjente Groth i over 40 år. De har levd sammen og spilt sammen i årevis. Da NRK snakket med ham hadde han tatt seg en tur på sjøen.

– Jeg hadde behov for å få litt frisk luft. Jeg vil alltid savne ham. Han var min beste venn. Det er veldig trist for meg dette her. Det er et stort tap å miste ham.

Groth har også spilt en stor rolle for det kristne musikkmiljøet i Norge. Blant annet ga han ut flere sanger fra T.B. Barratts salmebok i forbindelse med pinsebevegelsens 100-årsjubileum i Norge i 2007.

Se de unike Aunt Mary-bildene som aldri tidligere er publisert her:

Jan Groth

Aunt Mary spiller Rosalind hos NRK Østfold i 2008.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)