Hopp til innhold

Ny trend: Unge tatoverer hverandre i fylla

Norske ungdom kjøper utstyr på nett og tatoverer selv, etter inspirasjon fra TV-serier og kjendiser. Men hjemmetatovering kan gi alvorlige sykdommer, og frarådes sterkt av myndighetene.

Kari Commandant Kjelskau i Norsk Tattoo Union viser frem hjemmetatoveringer

Kari Kjelskau i Norsk Tattoo Union viser frem skrekkeksempler på hjemmetatoveringer det har gått infeksjoner i.

Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

Sommeren er høysesong for tatoveringer, men sommertrenden har også en dystrere side:

Stadig flere unge kjøper tatoveringsutstyr på nett og tatoverer hverandre. Ofte skjer dette i fylla på fest. Bransjen ser med uro på utviklingen.

– Vi jobber jo med blod, og er veldig bekymrede for smittefaren når folk ikke steriliserer utstyret sitt ordentlig, sier leder i Norsk Tattoo Union, Kari Kjelskau.

Hun får ukentlig inn anmeldelser fra folk som har latt seg tatovere av en amatør. Noen ønsker kun å få en dårlig tatovering omgjort av en profesjonell, mens andre har fått alvorlige problemer etter at en uvøren hånd har stukket nåler i huden deres.

– Vi tror det er nesten 3000 som sitter hjemme og tatoverer, ut ifra hvor mange som har rapportert inn til oss. Tatoveringene blir dårligere og dårligere. Vi retter opp, så vi tjener på dette, men kundene kan bli syke, sier hun og viser skrekkeksempler på amatørtatoveringer på datamaskinen foran seg.

– Nålene skal brukes én gang og utstyret desinfiseres. Gjøres ikke dette skikkelig, kan det føre smitte fra en kunde til neste. Mange får infeksjoner, men man kan også få alle typer blodsmitte som hiv og hepatitt.

Laster Twitter-innhold

Inspirasjon fra TV-serier

Kjelskau mener trenden med å ville tatovere andre kommer fra TV-serier fra tattoo-studioer som «Miami Ink», «La Ink» og «Best Ink».

– Det har plutselig blitt kult å være tatovør, og alle vil bli så kul som dem på TV, sier hun.

Flere kjendiser har også påvirket trenden. Justin Bieber ble i fjor tatt for å ha tatovert ulovlig uten lisens. I Norge har skuespiller og komiker Odd-Magnus Williamson tatovert rapperen OnklP live på NRK P3, mens OnklP tatoverte Williamson i TV2-programmet «Torsdag Kveld fra Nydalen».

Nå følger ungdom i Norge etter, mener Kjelskau. Flere steder på nettet kan man kjøpe tatoveringsutstyr til en veldig billig penge, og i sosiale medier poster folk ofte bilder av at de blir tatovert.

Mens hun snakker med temaet med NRK, kommer Lasse innom for å levere noen varer.

29-åringen er tilfeldigvis blant dem som har latt seg tatovere på et nachspiel. Han vil helst ikke stå frem med historien, men viser villig frem en legg med en tatovering laget av kjæresten hans i fylla.

– En fyr hadde med seg utstyret og det er var mange som tatoverte hverandre den kvelden, forteller Lasse.

Kat von D besøkte Skavlan sammen med bl. andre Stellan Skrarsgård

Tatovør Kat von D ble verdenskjent etter at hun var med i TV-serien LA Ink. Her er fra da hun besøkte Skavlan sammen med blant andre Stellan Skarsgård.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Fargene kan være farlige

Det er ikke ulovlig å kjøpe utstyr og tatovere seg selv, men det er ulovlig å tatovere andre i loker som ikke er godkjente, forteller Kjelskau.

I Danmark har flere medier skrevet om at tatoveringsblekket som kjøpes på nett kan inneholde stoffer fra lakk og maling som er farlig å injisere i huden. Flere av fargene på markedet er heller ikke lovlige i Norge.

Lasse har tatt en hjemmetatovering på fest

Lasse (29) har tatt en hjemmetatovering på fest. Dette skulle forestille et kyss/leppene til kjæresten.

Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

Mattilsynet har ansvar for å drive ettersyn med regelverket for tatoveringsblekk i Norge, mens de kommunale helsetjenestene skal føre tilsyn ved tatoveringslokalene. Mattilsynet opplyser at de følger tatoveringsbransjen tett.

– Vi følger nøye med på dette. Vi har sett at noen virksomheter importerer falske produkter, det finnes også produkter med fargestoffer som kan være kreftfremkallende og er forbudte i Norge. Fargene skal være sterile når de tas i bruk, men det er flere eksempler på at dårlig hygiene har gitt infeksjoner i tatoveringer. Hygiene hos tatovøren er noe man må sjekke før man bestemmer seg for tatovør og tatovering, sier Julie Tesdal Håland i Mattilsynet.

Hun kjenner til trenden med hjemmetatovering, men forteller at Mattilsynet har liten mulighet til å slå ned på dette.

– Vi fraråder sterkt folk til å ta tatovering hos noen som ikke er profesjonelle, men for vår del er det vanskelig å holde tilsyn med det som skjer hjemme hos folk, sier Håland.

Hun tror også det er større sjanse for at en amatør benytter ulovlige fargestoffer som kan være kreftfremkallende.

– Det er et uoversiktlig marked, med flere omreisende gjestetatovører. Det finnes ikke noe felles lovverk for fargestoffene i EU, derfor er det lett at farger som ikke er lovlig her, kommer over grensene. De som driver med hjemmetatovering kjøper gjerne billigst mulig farge, så det er nok en høyere risiko å ta tatovering der, enn hos proffe tatovører.

Kari Commandant Kjelskau I Norsk Tattoo Union er bekymret over uproffe tatovører

Kari Commandant Kjelskau I Norsk Tattoo Union er bekymret over at stadig flere uproffe tatovører i Norge.

Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

Vanskelig å fjerne hjemmetatoveringer

I takt med at flere tar tatoveringer, er det også stadig flere som ønsker å fjerne blekket i huden.

Hos Oslo Kosmetiske Lasersenter får de stadig flere kunder som vil fjerne kroppskunst. Hos Tattoofjerning.com har de så stor etterspørsel at de ikke kan ta imot alle.

Firmaet Eraze åpnet dørene i januar i år, og forteller at de har fulle lister med mellom 10–14 stykker innom daglig for å fjerne tatoveringer. Forretningen går så bra at de nå ønsker å åpne et nytt studio i løpet av høsten.

Tatoveringer gjort i hjemmestudioer er derimot risikabelt å fjerne, forteller Mårten Wigstøl daglig i Eraze.

– Amatørtatoveringer styrer vi som oftest unna. De kan være lette å fjerne fordi de ikke går så dypt, men de kan bli misfarget ved laserbehandling dersom galt blekk er brukt. Det som er farlig med hjemmetatovering er at de også ofte har infeksjoner, sier Wigstøl.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober