Hopp til innhold

What's up, Dogg?

NRK gir deg muligheten til å stille spørsmål til Snoop Dogg. Send inn dine spørsmål før fredag klokken 07:30.

Snoop Lion

SNOOP: Snoop Dogg, en legende i rapmiljøet, svarer på NRK.no-lesernes spørsmål før konserten i Oslo Spektrum 3. august.

Foto: Tom Øverlie / NRK P3

Søndag 3. august besøker en av rap-verdens guddommelige skikkelser Norge og Oslo Spektrum. Det har gått to år siden han ble tatt for besittelse av marihuana i Kristiansand, noe som betyr at han ikke lenger er utestengt fra landet.

Snoop Dogg, eller Snoop Lion som han kaller seg nå for tiden, har hatt en eventyrlig karriere siden han sluttet å selge dop og begynte å lage musikk.

42-åringen har gitt ut flere plater på egen hånd, men er kanskje enda mer kjent for å dukke opp på flere legendariske hiphop-plater. I tillegg har han en respektabel skuespillerkarriere, i hvert fall til musiker å være.

Snoop Dogg fikk sitt store gjennombrudd i 1992, da han ble oppdaget av Dr. Dre og bidro på rapdoktorens første soloutgivelse «The Chronic». Året etter slapp Snoop Dogg sitt første album, «Doggystyle», som gikk til topps på Billboards albumliste og solgte i underkant av en million eksemplarer i sin første uke.

Snoop Dogg har gitt ut tolv album, og har solgt over 30 millioner album i løpet av karrieren. Rapperen var en av artistene som gjorde den kontroversielle sjangeren gangstarap populær på 90-tallet, sammen med blant annet Dr. Dre og 2Pac.

Etter et besøk i Jamaica i 2012, skiftet Snoop Dogg scenenavn til Snoop Lion og konverterte til Rastafari-bevegelsen, som står sentralt i jamaicansk kultur og i musikksjangeren reggae. Året etter ga han ut reggae-albumet «Reincarnated», og en dokumentarfilm med samme navn om besøket til Jamaica.

Nå gir vi deg muligheten til å stille Snoop Dogg et spørsmål. NRK.no velger ut til sammen 10 spørsmål vi stiller rapstjerna. Send inn dine spørsmål før fredag 25. juli klokken 07:30.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober