Hopp til innhold

Knausgård-fans sto i kø i New York

BROOKLYN, USA (NRK): Flere måtte vente ute på gata da Karl Ove Knausgård holdt boksignering for tredje bind av Min kamp i New York onsdag kveld. Blant dem som sikret seg et signert eksemplar, var House of Cards-stjernen Corey Stoll.

Corey Stoll og Karl Ove Knausgård

MØTE: House of Cards-stjernen Corey Stoll var blant dem som hadde møtt frem for å få et signert eksemplar av My Struggle, som Karl Ove Knausgårds bokserie heter i engelsk språkdrakt.

Foto: Ann-Iren Finstad / NRK

Karl Ove Knausgård i USA

HOLDT BOKBAD: Knausgård ble intervjuet av den anerkjente amerikanske forfatteren Nicole Krauss i forbindelse med onsdagens boksignering.

Foto: Ann-Iren Finstad / NRK
Corey Stoll og Karl Ove Knausgård

FORNØYD AUTOGRAFJEGER: Corey Stoll fikk «My Struggle» signert av forfatteren selv.

Foto: Ann-Iren Finstad / NRK
Fullt hus på Knausgård-boksignering i NYC

STINN BRAKKE: En fullsatt bokhandel lytter til Knausgård. Flere måtte vente utenfor.

Foto: Ann-Iren Finstad / NRK

– Det er merkelig. Det tar jeg ikke inn over meg i det hele tatt. Det er som å være med i en science fiction-film, sier Karl Ove Knausgård til NRK.

Les: – På høyde med Tolstoj og Proust

Han sitter ved et bord og skriver autografer foran 150 mennesker i bokhandelen The Community Bookstore i New York-bydelen Brooklyn.

Flere vil inn, men får ikke plass. Ansatte i bokhandelen omtaler nordmannen som en rockestjerne.

– Karl Ove er et fenomen i den litterære verden. Han har bygget sin tilstedeværelse i Amerika, og nå har det eksplodert, slik det har i Europa. Vi er begeistret over å være vertskap for ham i kveld, det er som å ha en rockekonsert i butikken, ler Michelle Filgate, som jobber i bokhandelen.

– Universelt og ekte

En av de som fikk plass — og autograf — er Corey Stoll, som spiller kongressmedlem Peter Russo i suksesserien House of Cards.

Han leser for tiden første bind i serien, og liker det han leser.

– Det er en utrolig umiddelbarhet og detaljrikdom i bøkene. Det er sårbarhet i tekstene hans som er vakker og engasjerende, forteller Stoll til NRK.

– Det som er genialt med bøkene, er hvor spesifikt det er for hans eget liv. Det er en floskel, men jeg tror at jo mer spesifikk en forfatter kan være, jo mer universell blir teksten, og jo ektere oppleves det.

– Kommer du til å lese alle seks bøkene?

– Jeg skal gjøre mitt beste, ler Stoll.

Les også: Her skåler Netflix-sjefene over vellykket House of Cards-lansering | Virkelighetens politiske korthus

Fansen som har møtt opp, er også begeistret for nordmannen.

– Når jeg er på T-banen og leser bøkene hans, mister jeg alltid stoppet mitt! Jeg ser ikke opp fra boka, og tiden løper fort når jeg leser. Jeg har aldri vært så oppslukt av en bok, forteller Danielle Searls, som vokste opp i den norske delstaten Minnesota, og mener Knausgård minner henne om oppveksten.

Skjønner ikke selv suksessen

For Knausgård selv har mye endret seg siden sist sist forrige boklansering i USA.

- Jeg var her for to-tre år siden. Da var det kanskje ti stykker i bokhandlene, og ingenting som hendte. Men det er jo akkurat den samme boka, og jeg sier de samme tingene. Det er bare det at det har spredt seg, sier Knausgård til NRK.

Mens den engelske oversettelsen av første bind fikk lite oppmerksomhet og solgte dårlig, fikk bind to drahjelp av flere toneangivende kritikere. Med bind tre virker det som om ting har løsnet for nordmannen.

Forrige uke hadde magasinet Time et større portrettintervju med Knausgård, der de sammenlignet ham med Tolstoj og omtalte ham som «Norges Proust».

– Hva er det du gjør, som gjør at alle kjenner seg igjen?

– Hadde jeg visst det, hadde jeg fortsatt å gjøre det, ler Knausgård.

– Nøkkelen er nok at jeg ikke hadde tenkt på leserne overhodet. Jeg ville skrive om livet, og ikke gjøre det som en vanlig roman, men komme nærmere. Men jeg er den siste du skal spørre om det, egentlig. Jeg bare registrerer at det skjer, og at det er merkelig.

Les også: Knausgård glad for Mette-Marit-ros

Det er et tettpakket program som venter Knausgård de nærmeste dagene, og mange som vil snakke med ham.

På The Community Bookstore ble han intervjuet av den anerkjente amerikanske forfatteren Nicole Krauss, og torsdag kveld venter samtaler med forfatterne Zadie Smith og Jeffrey Eugenides.

Også utenriksminister Børge Brende har tatt seg tid til Knausgård under sitt USA-besøk denne uka. Fredag skal de to samtale på ærverdige New York Public Library.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober